СЪБОТНО-НЕДЕЛНИ КУРСОВЕ

Съботно-неделните групови курсове по сноуборд се провеждат всяка събота и неделя от 07.01 до 26.03.2023 г., като минималният брой участници е 4 души.

Съобразно различните умения, ние сме подготвили три пакета – Начинаещи, Каращи и Напреднали.

Минималната възраст, от която може да започне обучението по сноуборд е 7+ години.  За деца, по-малки от 7 г. бихме препоръчали индивидуално обучение. 

Продължителността на пакета зависи от Вашия избор – от 1 до 6 дни. Ние препоръчваме 5- и 6-дневните пакети като най-ефективни. Обучението се провежда в поредни уикенди.


ЗАПИСВАНЕ И ОРГАНИЗАЦИЯ

1. ЗАПИСВАНЕ

Записвания за обучение по ски и сноуборд се приемат от понеделник до четвъртък, 09:00 ч. – 18:30 ч. 

Заявки за записвания се приемат по следните начини:

 • През уебсайта – чрез попълнена резервационна форма в сайта на “Мачирски спорт”
 • По имейл – с изпращане на заявка в свободен текст на email: reservations@machirski-sport.com .

Записванията са валидни само след писмено потвърждение от страна на „Мачирски Спорт“, попълване, подписване и изпращане на ДОГОВОР и направено пълно предплащане

2. ПЛАЩАНЕ

Пълно плащане е необходимо да се направи до 5 дни преди началната дата на избрания курс по някой от следните начини:

 • по БАНКОВ ПЪТ на сметка: Мачирски Спорт ЕООД, Банка: ДСК АД,  IBAN: BG09STSA93000001434073, BIC: STSABGSF. 
 • с ДЕБИТНА/КРЕДИТНА КАРТА, след получаване на искане директно на Вашия телефон чрез SMS или e-mail през системата МyPOS.

*Ако плащането е направено от юридическо лице, е необходимо да изпратите данни за издаване на фактура.

**При направено плащане в петък след 12:00 ч., Клиентът е задължен да изпрати сканирано платежно нареждане на email: reservations@machirski-sport.com 

В случаите, когато курсистът е лице под 18 г., негов родител/настойник е длъжен да информира „Мачирски спорт“ за налични специфични заболявания/особености в поведението на участника в курса.

3. ТРАНСФЕР

Трансферът с шатъл бус е включен в пакетната цена само при предварително записване през сайта или по email. При записване, Клиентът избира коя от посочените спирки ще ползва за качване и слизане. Трансферите се осъществяват с шатъл автобуси и бусове, обозначени с табели на „Мачирски Спорт“. Шатъл автобусът отпътува от НС „Васил Левски“ в 08:15/08:30 ч. и спира на следните места:

 • Спирка „ШЕЛ“ – автобусна спирка след бензиностанция Шел (Shell) на бул. „България”;
 • Спирка „Гоце Делчев“ – автобусна спирка след кръстовището на бул. „България” и бул. „Гоце Делчев”
 • Спирка „БИЛА“ – автобусна спирка след кръстовището на бул. „България” и ул. „Тодор Каблешков“
 • Спирка „Скиорка“ в кв. Бояна – автобусна спирка след кръстовището на Панорамен и Беловодски път в кв. Бояна – в 08:45 ч.

! При пакет “Експерти” отпътуването е единствено от НС „Васил Левски“ в 07:45 ч.

Желателно е Клиентът да чака в 08:30 ч. на избраната от него спирка. Шатъл бусът преминава по-късно, но не може да прави престой на спирките и да изчаква закъснели клиенти. На връщане спирките са разположени от срещуположната страна, в посока център, като отново са след кръстовищата. На спирка „Скиорка“ шатъл автобусът спира преди кръстовището около 15:45 – 16:00 ч. Шатъл автобусът пристига на НС „Васил Левски“ в 16:15 – 16:30 ч. 

В случай на  непредвидена ситуация, можете да ни информирате на +359885042244.

4. ЗАСТРАХОВКА

Планинската застраховка е включена в пакетната цена само при предварително записване през сайта или по email. Застрахователната полица е сключена с компания Евроинс АД и е с покритие до 1000 лв. за медицински и спасителни разходи. При настъпване на застрахователно събитие Клиентът трябва да се свърже с „Мачирски спорт“ незабавно. „Мачирски спорт“ може да откаже да застрахова клиент и не носи отговорност при настъпило застрахователно събитие, в случай че Клиентът не е предоставил коректни лични данни (три имена, ЕГН). 

При записване може да бъде сключена застраховка „Отмяна на пътуване“ срещу допълнително заплащане. Застраховката се сключва в срок до 5 дни, считано от датата на договора за туристическа услуга и до началото на пътуването трябва да остават не по-малко от 10 дни. Информация за застраховката можете да видите ТУК.

5. ЛИЧНА ЕКИПИРОВКА И ОБЛЕКЛО

При записване, деца с лична ски/сноуборд екипировка се приемат след като родителят гарантира нейната пригодност и надеждност, за което подписва Общи условия и е направена консултация с представител на „Мачирски Спорт“ относно размера и пригодността на екипировката. За начинаещи, размерът на ските/сноуборда, не трябва да бъде по-висок от брадичката на обучавания. Личната екипировка трябва да бъде надписана.

Участниците в курсовете трябва задължително да са облечени с подходящо зимно облекло.

Желателно е екипът да бъде от две части – яке и панталон, за да позволява лесно събличане (в автобус, в базата, на открито) и за децата трябва да включва още:

 • Децата да са обути с ¾-ти чорапи (термо) или чорапогащник. НЕ се препоръчва обуването на къси чорапи, дебели вълнени чорапи или повече от един чифт обикновени чорапи.
 • Детски зимни ръкавици може и с един пръст, но НЕ плетени.
 • Каска или зимна шапка, която да покрива ушите.
 • Детска раница с етикет с име на детето, адрес и телефон на родителя.
 • Резервни чифт чорапи, ръкавици и допълнителна тениска (чифт бельо за малките).
 • Слънчеви очила с висока UV защита, препоръчително тип маска.

Децата да са предварително намазани със слънцезащитен крем (SPF +15), но не хидратиращ.

ОПАСНИ са шалове, връзки, висящи аксесоари.

6. СКИ КАРТА

При записване за пакети “Начинаещи” и “Каращи”, в пакетната цена е включена и ски карта за ползване на съоръженията, стопанисвани от „Мачирски Спорт“ на писта Офелии и Ветровал. Пакети „Напреднали“ и “Експерти” не включват лифт карта. „Мачирски спорт“ не носи отговорност и не възстановява средства за закупени карти при преустановяване ползването на съоръженията поради лоши метеорологични условия, авария или други форсмажорни обстоятелства. „Мачирски спорт“ не носи отговорност и не възстановява средства при възпрепятстване провеждането на курса на обучение по ски или сноуборд, причинено от преустановено ползване на влек и лифт съоръжения, собственост на „Мачирски спорт“ или на друг лифт оператор.

7. ОРГАНИЗАЦИЯ НА ОБУЧЕНИЕТО

Груповото обучение по ски/сноуборд е 4 часа на ден – два часа преди обяд (10:00 – 12:00 ч.), обедна почивка от 45 мин. и два часа след обяд (13:00 – 15:00 ч).

Клиентите трябва да си осигурят малък термос/шише с вода и сух пакет храна. По време на обедната почивка на клиентите се предлага безплатно топъл чай, като е необходимо да си носят канче или чаша за многократна употреба.

ОБЩИ УСЛОВИЯ

 1. Клиентът може да се откаже от целия курс или само от част от курса, без да дължи неустойка до 2 дни преди началото на курса чрез изпратен email на office@machirski-sport.com
 2. При отказване в по-кратък срок се възстановяват 70% от пакетната цена. 
 3. Клиентът може да отлага или променя ден от своя курс до 24 часа преди съответната дата, в писмен вид на email office@machirski-sport.com  или със съобщение (sms, viber, whatsapp) на тел. +359 885 04 22 44.  
 4. Промени в по-кратък срок, независимо от причината, не се приемат и съответния ден се счита за използван.
 5. Клиентът може да отработва отложен ден/дни в рамките на 3 седмици от заявената крайна дата на курса. При просрочване на трите седмици за отработване, денят/дните не се отработват. След изтичане на трите седмици и пропуснат цял курс на Клиента се възстановяват 70% от пакетната цена. 
 6. При отказване след ползвани 2 дни от 4-дневен, 3 дни от 5-дневен, 4 дни от 6-дневен курс, средства не се възстановяват. 
 7. При отказване след използван 1 ден при 2- и 4 – дневен пакет, както и ползвани 1 или 2 дни от 3-, 5- и 6-дневен пакет или 3 дни от 6-дневен пакет,  от пакетната цена се задържа сумата за използвания брой дни по ценоразписа, обявен в настоящия уебсайт на „Мачирски Спорт“, като разликата се възстановява. За ползван се счита ден, в който Клиентът е отпътувал с шатъл буса или е пристигнал на територията на ски центрове Офелии/ Ветровал/ Алеко/Боровец/, както и ден, който Клиентът е пропуснал, без да изпълни условието в т.3.
 8. Пропуснати дни се отработват единствено до края на Сезон 2023. След този срок, „Мачирски спорт“ задържа 100% неустойка за всички неизползвани услуги, освен, ако няма индивидуална друга договорка с Клиента. 
 9. Клиентът има право да прехвърли своите права и задължения по договора на трето лице, като уведоми в писмен вид предварително „Мачирски спорт“. В зависимост от спецификата на избрания вид курс, може да се наложи доплащане от третото лице.
 10. Парични средства се възстановяват само след представяне на касов бон и/или фактура.
 11. Парични средства се възстановяват до края на Сезон 2023. 
 12. Клиентът се задължава да спазва правилата за безопасност на пистите на ски центрове „Офелии“, „Ветровала“, „Алеко“, к.к. Боровец.

ПРАВА И ЗАДЪЛЖЕНИЯ НА „МАЧИРСКИ СПОРТ“

 1.  „Мачирски спорт“ може да промени началната дата на курса, ако условията за провеждане не са подходящи, като е длъжен да съгласува промяната с Клиента и новите дати на курса трябва да са в подходящо за Клиента време. При невъзможност от страна на Клиента за отработване на курса на обучение в друг период – внесената сума за курса се възстановява. 
 2. „Мачирски спорт“ може да преустанови изпълнението на ден/дни от курс след началната дата, ако условията на провеждане възпрепятстват нормалното провеждане на курса, като съгласува новите дати за дните с Клиента, като те трябва да са в подходящо за Клиента време. При невъзможност от страна на Клиента за отработване на дните в друг период, внесената сума за неизползваните дни от курса се възстановява. Суми се възстановяват до края на Сезон 2023.
 3. В случай че минималният брой участници, необходим за реализирането на даден курс, не е събран, “Мачирски спорт” трябва да информира Клиента, най-късно до 24 часа преди началната дата, като му предложи алтернативи. Ако клиентът не приеме нито една алтернатива, ‘Мачирски спорт” възстановява заплатената сума в пълен размер.
 4. „Мачирски спорт“ не носи отговорност за загубени/забравени или откраднати вещи. При загубена/забравена вещ Клиентът е длъжен да уведоми „Мачирски спорт“ до 24 часа. Желателно е Клиентът да предостави точна информация за марка, модел, цвят на изгубената вещ, за да може „Мачирски спорт“ да съдейства за намирането й.
 5. „Мачирски спорт“ не носи отговорност при нарушен график на работа на училището, вследствие на проблем с почистването или проходимостта на пътя София – Ветровала – Офелии; София – Алеко, София – кк Боровец, София – Мальовица, както и при аварии, свързани с електрозахранването.
 6. Мачирски спорт може да преустанови предоставянето на услуги на Клиент, който с поведението си застрашава здравето и безопасността на останалите Клиенти; нарушава правилата за безопасност на пистите на ски центрове „Офелии“, „Ветровала“, „Алеко“, кк Боровец. и създава предпоставки за инциденти. В този случай, “Мачирски спорт” не дължи възстановяване на средства за неизползваната част от услуга.

РЕКЛАМАЦИИ

 1. Клиентът има право на рекламация за всяко несъответствие на услугата с договореното.
 2. Рекламацията се подава устно или писмено до 14 дни от откриване на несъответствието на услугата с договореното. 
 3. При предявяване на рекламация, Клиентът посочва предмета на рекламацията, предпочитания от него начин за удовлетворяване на рекламацията, съответно размера на претендираната сума, и адрес за контакт. При подаване на рекламация, Клиентът задължително прилага и документите, на които се основава претенцията: касова бележка или фактура; протоколи, актове или други документи, установяващи несъответствието на услугата с договореното. 
 4. Приемането на рекламации се извършва през цялото работно време в търговския обект, където е поръчана услугата или на имейл: office@machirski-sport.com. При предявяването, „Мачирски спорт“ описва рекламацията в регистър, като на Клиента се издава документ, съдържащ датата, номера, под който рекламацията е вписана в регистъра, вида на услугата и подпис на лицето, приело рекламацията. 
 5. Когато Туроператорът удовлетвори рекламацията, той издава акт за това, който се съставя в два екземпляра, и предоставя задължително един екземпляр на потребителя.  

ДРУГИ УСЛОВИЯ

За неизпълнение на общите условия за някоя от страните се прилагат разпоредбите на ЗЗД и българското законодателство.

 

Последна актуализация: декември 2022 г.

ЧЕСТО ЗАДАВАНИ ВЪПРОСИ

Ски нива и пакети:

 • Аз съм абсолютно начинаещ / Имам 1-2 ти пробни урока/ Имам един изкаран курс преди няколко години, но след това не съм карал/а – за Вас или Вашето дете е подходящ пакет  “НАЧИНАЕЩИ”. Обучението се провежда основно на писта „Офелии“.
 • Имам един изкаран курс миналия сезон/ Имам 3 петдневни курса през последните три сезона/ Карам от 2-3 сезона, но не мога да преценя на какво ниво съм/ Карам на рало/ Карал/а съм преди много  години, но искам да си припомня –  за Вас или Вашето дете е подходящ Пакет „КАРАЩИ“. Пакетът обхваща всички елементи от свързани дъги със снежно рало, основен завой груба и фина форма, до успоредни ски, включително. Обучението се провежда  на писти „Офелии“ и „Ветровала“ (прехвърлянето на писта Ветровала става по преценка на ски учителя и съобразно условията на пистата)
 • Карам по 20 дни през последните 2-3 сезона, карам с успоредни ски по сини, червени и черни писти без притеснение, този сезон вече съм карал ски – препоръчваме Ви пакет  “НАПРЕДНАЛИ” . Той е подходящ за деца на възраст 7+ и възрастни, които искат да усъвършенстват техниката си на каране, да пробват различни терени и да придобият повече увереност в уменията си под ръководството на опитни учители и треньори. Обучението се провежда на писта “Лале”, ПП Витоша.
 • Карам по 20 дни през последните 2-3 сезона, карам с успоредни ски по сини, червени и черни писти без притеснение, този сезон вече съм карал ски  – препоръчваме Ви  Пакет “ЕКСПЕРТИ”, който реализираме в Боровец.  Обучението е интензивно, като основната цел е да се работи върху техниката на каране и нейното усъвършенстване. Участниците ще пробват различни терени, ще упражняват динамичен карвинг, къси ритмични завои и каране в дълбок сняг (ако има условия) под ръководството на опитни учители и треньори. Обучението се провежда на всички писти в к.к. Боровец, в партньорство с хотел „Самоков“. 

Сноуборд нива и пакети: 

 • Аз съм абсолютно начинаещ / Имам 1-2 ти пробни урока/ Имам един изкаран курс преди няколко години, но след това не съм карал/а  –  за Вас е подходящ пакет “НАЧИНАЕЩИ”. Обучението се провежда основно на писта „Офелии“.
 • Имам един изкаран курс миналия сезон/ Имам 3 петдневни курса през последните три сезона/ Карам от 2-3 сезона, но не мога да преценя на какво ниво съм/ – препоръчваме Ви пакет “Каращи” обхваща елементите от клас А: основен завой с ротация, завой с високо облекчаване до каране на суич включително. Обучението се провежда на писта „Офелии“.  
 • Карам по 20 дни през последните 2-3 сезона по сини и червени писти без притеснение – Пакет “НАПРЕДНАЛИ”. Пакетът е предназначен за сноубордисти, които са изкарали начално обучение и владеят завоя с високо облекчаване и каране на суич, както и за всички, които се спускат уверено по сини, червени и черни писти. Пакетът също е подходящ за хора, които искат да усъвършенстват техниката си на каране, да пробват различни терени и да придобият нови умения под ръководството на опитни учители и треньори. Обучението се провежда на писта “Лале”, ПП Витоша.

Записването за ски или сноуборд курс става по 2 начина:

 • Онлайн – чрез попълване на Резервационна форма за резервация в сайта ни. Към резервационната форма можете да прикачите и попълнен Договор.
 • По мейл – чрез изпращане на email в свободен текст с детайли за заявката на email reservstions@machirski-sport.com. В този случай ще Ви изпратим Договор, който е необходимо да върнете попълнен с подпис от Ваша страна.

При получаване на потвърждение от наша страна е необходимо да  направите пълно предплащане. След получено плащане Вашето записване е потвърдено.


Заявеният курс трябва да бъде 100% предплатен, за да потвърдим участието Ви или на Вашето дете.

Плащането може да се направи по 2 начина до 5 дни преди началната дата на курса:

 • По банков път: Мачирски Спорт ЕООД, Банка: ДСК АД,  IBAN: BG09STSA93000001434073, BIC: STSABGSF
 • С дебитна/кредитна карта – работим със системата MyPOS и Ви изпращаме линк за плащане на Вашия email или sms на Вашия телефон. Необходимо е да кликнете върху линка, да въведете данните на Вашата карта и да потвърдите плащането.

Ако направите плащане от юридическо лице, е необходимо да ни изпратите фирмени данни, за да Ви издадем фактура.


Обучението по ски или сноуборд е общо 4 часа на ден, със следното разпределение: 2 часа преди обяд (10:00 – 12:00 ч.), обедна почивка от 45 мин. и 2 часа след обяд (13:00 – 15:00 ч).


Ако искате да ползвате трансфер с нашия шатъл бус е необходимо да заявите това при записване за съответния курс.  Трансферът е включен в пакетната цена единствено при предварително записване. 

При записване трябва да изберете от коя спирка ще се качвате Вие/детето Ви и на коя ще слизате/детето Ви:

 • Начална спирка – стадион „Васил Левски“ – необходимо е да сте на мястото в 08:15 ч. Бусът отпътува в 08:30 ч.
 • Спирка „ШЕЛ“ – автобусна спирка след бензиностанция Шел (Shell) на бул. „България”;
 • Спирка „Гоце Делчев“ – автобусна спирка след кръстовището на бул. „България” и бул. „Гоце Делчев”
 • Спирка „БИЛА“ – автобусна спирка след кръстовището на бул. „България” и ул. „Тодор Каблешков“
 • Спирка „Скиорка“ в кв. Бояна – автобусна спирка след кръстовището на Панорамен и Беловодски път в кв. Бояна – в 08:45 ч.

Важно уточнение за пакет “Експерти”  – отпътуването е единствено от НС „Васил Левски“ в 07:45 ч.

Желателно е да чакате в 08:30 ч. на избраната от Вас спирка. Шатъл бусът преминава по-късно, но не може да прави престой на спирките и да изчаква закъснели клиенти. 

На връщане спирките са разположени от срещуположната страна, в посока център, като отново са след кръстовищата. На спирка „Скиорка“ шатъл автобусът спира преди кръстовището около 15:45 – 16:00 ч. 

Шатъл автобусът пристига на НС „Васил Левски“ в 16:15 – 16:30 ч. 

При индивидуалното обучение трансфер може да се ползва при записване за минимум 4 часа.


Да, разбира се, но е важно да уточните това при записване за съответния курс. Имайте предвид, че трябва сте най-късно в 09:30 ч. на касата на съответната писта, за да Ви заведем при Вашата група. Ако решите да ползвате личен транспорт, цената на курса не се променя и не се прави отстъпка. 

Важно е да знаете, че полицията затваря пътя за коли според натовареността на трафика – обикновено между 10:00 ч. и 11:00 ч. и не допускат коли, независимо дали имате запазен урок в ски училище. При обилни снеговалежи и тежко състояние на пътната обстановка Ви препоръчваме да използвате организирания транспорт като по-надежден. Вярваме, че използването на организиран общ транспорт е по-екологично от използването на лични автомобили и се надяваме да Ви убедим в това 🙂


Различните ски и сноуборд пакети имат малки разлики в услугите, които включват. Всички пакети включват: 4 часа обучение на ден, ски или сноуборд екипировка, планинска застраховка, трансфер и топъл чай. Единствено при пакети “НАЧИНАЕЩИ” и “КАРАЩИ” в пакетната цена е включена и ски карта за съоръженията на Мачирски спорт.  При пакет “ЕКСПЕРТИ” в цената е включена храна, предоставена от хотел Самоков. Вижте подробна информация в секция Цени на съответния пакет.


Да, при предварително записване всички наши курсисти, имат включена планинска застраховка за съответния курс. Застрахователната полица е сключена с компания Евроинс АД и е с покритие до 1000 лв. за медицински и спасителни разходи. При настъпване на застрахователно събитие е важно незабавно да се свържете с нашия екип. Имайте предвид, че „Мачирски спорт“ може да откаже да застрахова клиент и не носи отговорност при настъпило застрахователно събитие, в случай че Клиентът не е предоставил коректни лични данни (три имена, ЕГН). При включване в ски/сноуборд обучение на територията на ски центрове Офелии и Ветровал, без предварително записване, клиентът не е застрахован.


Ски/влек картата е включена във всички ски/сноуборд пакети, които се провеждат на писти „Офелии“ и „Ветровала“ ( пакети “Начинаещи’ и “Каращи”). 

Ски картата е валидна само за времето на урока и съоръженията на Мачирски спорт. Обучението по пакет „Напреднали“ се провежда на писта „Лале“, където ски картата се закупува на място от касите на Витоша ски. Обучението по пакет „Експерти“ се провежда на пистите на к.к. Боровец и картата се закупува на място.


Всички курсисти трябва да са облечени с подходящо зимно облекло. Препоръчително е да бъде от 2 части – ски яке и ски панталон.

 • Препоръчваме да сте с ¾ термо чорапи или чорапогащник. НЕ се препоръчва обуването на къси чорапи, дебели вълнени чорапи или повече от един чифт обикновени чорапи.
 • Зимни ръкавици (може и с един пръст, но НЕ плетени)
 • Зимна шапка
 • Каска (ако имате, не е задължителна)
 • Ако е дете – раница с резервни шапка, ръкавици, бельо, чорапи, тениска, с етикет с име на детето, адрес и телефон на родителя.
 • Слънчеви очила с висока UV защита, препоръчително тип маска.
 • Децата да са предварително намазани със слънцезащитен крем (SPF +15), но не хидратиращ.

ОПАСНИ са шалове, връзки, висящи аксесоари.


Необходимо е да си носите малък термос или шише с вода, храна за деня и канче/чаша, в която да Ви сипем топъл чай в обедната почивка.


Организираме групите на базата на възраст и умения, т.е. например начинаещи деца ще се обучават с други деца на същото ниво. В зависимост от възрастта на детето (поне 7 + г.) можем да предложим и съвместно обучение.


Ако забравите Ваша вещ в шатъл буса или в някоя от нашите къщички, Ви препоръчваме да се свържете възможно най-скоро с нашия екип, за да я потърсим. Препоръчваме да ни изпратите запитването на email: office@machirski-sport.com с точна информация за изгубената вещ, цвят, характеристики, марка и снимка (ако имате). Имайте предвид, че „Мачирски спорт“ не носи отговорност за изгубени и откраднати лични вещи, но ще се опитаме да я открием.


Можете да отлагате или променяте ден от своя курс до 24 часа преди съответната дата, в писмен вид на email office@machirski-sport.com  или със съобщение (sms, viber, whatsapp) на тел. +359 885 04 22 44.  

Промени в по-кратък срок, независимо от причината, не се приемат и съответния ден се счита за използван. Например, ако сутринта ни информирате, че не можете да дойдете на курс, съответният ден се смята за използван.

Напълно разбираме, че има непредвидими ситуации, особено при малките деца, и сме се опитали да бъдем максимално гъвкави. Силно  препоръчваме застраховката “Отмяна на пътуване”, която има покритие при отказване в последния момент  поради влошено здравословно състояние или други причини. Повече информация за нея можете да намерите ТУК.

Вижте пълна информация в секция Условия на съответния курс.


Можете да се откажете от целия курс или от само от част от курса, без да дължите неустойка до 2 дни преди началната дата на курса, като ни изпратите email на office@machirski-sport.com. Ако се откажете в по-кратък срок Ви възстановяваме 70% от пакетната цена. 

Вижте пълна информация в секция Условия на съответния курс.