ИНФОРМАЦИЯ

Обучението по ски и сноуборд може да бъде в група или индивидуално. 

При груповото обучение минималният брой участници е 4 души, максималният брой е съобразен с възрастта и нивото им на каране.  Например, при начинаещите деца до 7 г. той е 4-6 човека, а при по-големите деца и възрастни – до 10 човека. Съобразно тези водещи критерии, ние сме подготвили четири различни пакета за групово обучение по ски и сноуборд:

 • Пакет “ДЕТСКА СКИ ГРАДИНА”

Подходящ е за деца на възраст 4-7 г., като децата се тестват и разпределят в отделни хомогенни групи, в зависимост от уменията и възрастта им. При записване за този пакет е важно да посочите дали детето е абсолютно начинаещо, дали кара на рало, например, или кара с  успоредни ски. Ако не сте сигурни какви са неговите умения, можете да ни изпратите видео :). Често в първия ден от обучението децата са по-притеснени, понякога имат нужда от припомняне на наученото от предишен сезон. Някои деца напредват по-бързо от останалите и в този случай могат да бъдат преместени в друга група, което се следи от нашият методист на пистата. Обучението се провежда  основно на писта Офелии, а при подходящи условия и на писта Ветровал. 

 • Пакет “НАЧАЛНО ОБУЧЕНИЕ”

Предназначен е за деца, на възраст 7+, тийнейджъри и възрастни. Подходящ е за напълно начинаещи, хора изкарали 1-2 курса, скиори или сноубордисти, които имат базови умения, но са пропуснали някой сезон и искат да ги опреснят. Началното обучение по ски покрива всички елементи от клас “А” до елемент успоредни ски, а в сноуборда – до елемент завой с високо облекчаване. Участниците се разделят на различни групи, отново съобразени с възрастта и уменията им. При записване за пакета трябва да посочите дали сте абсолютно начинаещ или имате някакъв опит. Ски обучението се провежда основно на писта Офелии, а при подходяща снежна покривка и преценка на ски учителя, може да се проведе и на писта Ветровал. Сноуборд обучението се провежда на писта Офелии.

 • Пакет “НАПРЕДНАЛИ”

Подходящ е за деца, на възраст 7+, тийнейджъри и възрастни,  които имат 2-3 сезона с по 15-20 дни каране през всеки от тях. Пакетът е предназначен за скиори, които владеят елементите от клас “А” и могат да карат с успоредни ски и за сноубордисти, които са изкарали начално обучение и владеят завоя с високо облекчаване, както и за всички, които се спускат по сини, червени и черни писти без притеснение. Пакетът също е подходящ за тези от вас, които искат да усъвършенстват техниката си на каране, да пробват различни терени и да придобият повече увереност в уменията си под ръководството на опитни учители и треньори. Обучението се провежда на писта “Лале”, ПП Витоша.

 

Индивидуалното обучение се провежда с от 1 до 3-ма души едновременно, като те трябва да бъдат на едно ниво и приблизително на еднаква възраст. За деца на възраст около 3,5 г. препоръчваме пробен индивидуален урок, в които те да правят своите първи стъпки в спорта. 

ЗАПИСВАНЕ

1. Записване

Записвания за обучение по ски и сноуборд се приемат от понеделник до четвъртък, 09:00 ч. – 18:30 ч. 

Заявки се приемат единствено онлайн: чрез попълнена резервационна форма от сайта на “Мачирски спорт” ИЛИ на email: reservations@machirski-sport.com. За записване е необходимо попълване, подписване и изпращане на ДОГОВОР и ОБЩИ УСЛОВИЯ.

Записванията са валидни само след писмено потвърждение от страна на „Мачирски Спорт“ и направено пълно предплащане. 

2. Плащане

Плащането може да бъде направено по следните начини:

 • по БАНКОВ ПЪТ на сметка: Мачирски Спорт ЕООД, Банка: ДСК АД,  IBAN: BG09STSA93000001434073, BIC: STSABGSF. 
 • с ДЕБИТНА/КРЕДИТНА КАРТА, след получаване на искане директно на Вашия телефон чрез СМС или e-mail през системата МyPOS.

*Ако плащането е направено от юридическо лице, е необходимо да изпратите данните за фактура.
**При заплащане след 12:00 ч. в  петък, Клиентът трябва да изпрати сканирано платежно нареждане на email: reservations@machirski-sport.com 

3. Необходима информация за записване

 • Имена на курсиста
 • ЕГН или рождена дата (за планинска застраховка)
 • Вид курс: ски или сноуборд
 • Вид пакет – “Детска ски градина”, “Начално обучение”, “Напреднали” или “Индивидуално обучение”
 • Продължителност на курса
 • Дати/период на курса
 • Предходно обучение/ниво на каране – можете да посочите писта, на която сте карали/ елемент на обучение, до който сте стигнали или брой курсове, които сте изкарали
 • Ако желаете ски екипировка, посочете ръст и номер на обувки на курсиста
 • Шатъл бус – ако желаете да ползвате шатъл буса, посочете от коя спирка ще се качва и слиза курсиста: сп. Национален стадион „Васил Левски“, спирка ШЕЛ, спирка бул. Гоце Делчев, спирка БИЛА или спирка БОЯНА (Скиорка).
 • Телефон за връзка

В случаите, когато курсистът е лице под 18 г., негов родител/настойник е длъжен да информира „Мачирски спорт“ за налични специфични заболявания/особености в поведението на участника в курса.

4. Застраховка и трансфер

Планинската застраховка и трансфера с шатъл буса са включени в пакетната цена само при предварително записване през сайта или по email. Застрахователната полица е сключена с компания Евроинс АД и е с покритие до 1000 лв. за медицински и спасителни разходи. При настъпване на застрахователно събитие Клиентът трябва да се свърже с „Мачирски спорт“ незабавно. „Мачирски спорт“ може да откаже да застрахова клиент и не носи отговорност при настъпило застрахователно събитие, в случай че Клиентът не е предоставил коректни лични данни (три имена, ЕГН).

5. Лична екипировка

При записване, деца с лична екипировка се приемат след като родителят гарантира нейната пригодност и надеждност, за което подписва Общи условия и е направена консултация с представител на „Мачирски Спорт“ относно размера и пригодността на екипировката. За начинаещи, размерът на ските/сноуборда, не трябва да бъде по-висок от брадичката на обучавания. Личната екипировка трябва да бъде надписана.

6. Влек карта

При записване за пакет „Детска ски градина“ или „Начално обучение“, в пакетната цена е включена и влек карта за ползване на съоръженията, стопанисвани от „Мачирски Спорт“ на писта Офелии и Ветровал. Пакет „Напреднали“ не включва влек карта. „Мачирски спорт“ не носи отговорност и не възстановява средства за закупени влек карти при преустановяване ползването на съоръженията поради лоши метеорологични условия, авария или други форсмажорни обстоятелства. „Мачирски спорт“ не носи отговорност и не възстановява средства при възпрепятстване провеждането на курса на обучение по ски или сноуборд, причинено от преустановено ползване на влек и лифт съоръжения, собственост на „Мачирски спорт“ или на друг лифт оператор.

7. Допълнителна застраховка “Отмяна на пътуване”

При записване може да бъде сключена застраховка „Отмяна на пътуване“ с покритие за Ковид риск, срещу допълнително заплащане. Застраховката се сключва в срок до 5 дни, считано от датата на договора за туристическа услуга и до началото на пътуването трябва да остават не по-малко от 10 дни. Информация за застраховката можете да видите ТУК.

ОРГАНИЗАЦИЯ

1. Трансфер

При записване, Клиентът избира коя от посочените спирки ще ползва за качване и слизане. Трансферите се осъществяват с шатъл автобуси и бусове, обозначени с табели на „Мачирски Спорт“. Клиентът ще получи информация в кой автобус/бус трябва да се качи. Задължително условие за използването на шатълите е носенето на маска.

Шатъл автобусът отпътува от НС „Васил Левски“ в 08:15/08:30 ч. в посока Витоша и спира на следните спирки:

 • Спирка „ШЕЛ“ – автобусна спирка след бензиностанция Шел (Shell) на бул. „България”
 • Спирка „Гоце Делчев“ – автобусна спирка след кръстовището на бул. „България” и бул. „Гоце Делчев”
 • Спирка „БИЛА“ – автобусна спирка след кръстовището на бул. „България” и ул. „Тодор Каблешков“
 • Спирка „Скиорка“ в кв. Бояна – автобусна спирка след кръстовището на Панорамен и Беловодски път в кв. Бояна – в 08:45 ч.

Желателно е Клиентът да чака в 08:30 ч. на избраната от него спирка. Шатъл бусът преминава по-късно, но не може да прави престой на спирките и да изчаква закъснели клиенти. На връщане спирките са разположени от срещуположната страна, в посока център, като отново са след кръстовищата. На спирка „Скиорка“ шатъл автобусът спира преди кръстовището около 15:45 – 16:00 ч.

Шатъл автобусът пристига на НС „Васил Левски“ в 16:15 – 16:30 ч. 

В случай на  непредвидена ситуация, можете да ни информирате на +359885042244.

2. Организация на груповото обучение

Груповото обучение по ски/сноуборд е 4 часа на ден – два часа преди обяд (10:00 – 12:00 ч.), обедна почивка от 45 мин. и два часа след обяд (13:00 – 15:00 ч).

Клиентите трябва да си осигурят малък термос/шише с вода и храна (напр. сандвич или друг сух пакет храна).

По време на обедната почивка на клиентите се предлага безплатно чай, като е необходимо да си носят канче или чаша за многократна употреба.

3. Необходима екипировка

Участниците в курсовете трябва задължително да са облечени с подходящо зимно облекло.

Желателно е екипът да бъде от две части – яке и панталон, за да позволява лесно събличане (в автобус, в базата, на открито) и за децата трябва да включва още:

 • Да са обути с ¾-ти чорапи (термо) или чорапогащник. НЕ се препоръчва обуването на къси чорапи, дебели вълнени чорапи или повече от един чифт обикновени чорапи.
 • Детски зимни ръкавици, може и с един пръст, но НЕ плетени.
 • Зимна шапка и/или каска, която да покрива ушите.
 • Детска раница с етикет с име на детето, адрес и телефон на родителя.
 • Резервни чифт чорапи, ръкавици и допълнителна тениска (чифт бельо за малките).
 • Слънчеви очила с висока UV защита, препоръчително тип маска.

Децата да са предварително намазани със слънцезащитен крем (SPF +15), но не хидратиращ.

ОПАСНИ са шалове, връзки, висящи аксесоари.

ОБЩИ УСЛОВИЯ

 1. Клиентът може да се откаже от целия курс или само от част от курса, без да дължи неустойка до 2 дни преди началото на курса чрез изпратен email на office@machirski-sport.com
 2. При отказване в по-кратък срок се възстановяват 70% от пакетната цена. 
 3. Клиентът може да отлага или променя ден от своя курс до 24 часа преди съответната дата, в писмен вид на email оffice@machirski-sport.com  или със съобщение (sms) на тел. +359 885 04 22 44.  
 4. Промени в по-кратък срок, независимо от причината, не се приемат и пропуснатият ден не може да бъде отработен. 
 5. Клиентът може да отработва отложен ден/дни в рамките на 3 седмици от заявената крайна дата на курса. При просрочване на трите седмици за отработване, денят/дните не се отработват. След изтичане на трите седмици и пропуснат цял курс на Клиента се възстановяват 70% от пакетната цена. 
 6. При отказване след ползвани 2 дни от 4-дневен, 3 дни от 5-дневен, 4 дни от 6-дневен курс, средства не се възстановяват. 
 7. При отказване след използван 1 ден при 2- и 4 – дневен пакет, както и ползвани 1 или 2 дни от 3-, 5- и 6-дневен пакет или 3 дни от 6-дневен пакет,  от пакетната цена се задържа сумата за използвания брой дни по ценоразписа, обявен в уебсайта на „Мачирски Спорт“ – www.machirski-sport.com, като  разликата се възстановява. За ползван се счита ден, в който Клиентът е отпътувал с шатъл буса или е пристигнал на територията на ски центрове Офелии/ Ветровал/ Алеко/Боровец/Мальовица.
 8. Пропуснати дни се отработват единствено до 31.03.2022 г. След този срок, „Мачирски спорт“ задържа 100% неустойка за всички неизползвани услуги, освен, ако няма индивидуална друга договорка с Клиента. 
 9. Клиентът има право да прехвърли своите права и задължения по договора на трето лице, като уведоми в писмен вид предварително „Мачирски спорт“. В зависимост от спецификата на избрания вид курс, може да се наложи доплащане от третото лице.
 10. Парични средства се възстановяват само след представяне на касов бон и/или фактура.
 11. Парични средства се възстановяват до 31.03.2022 г. 
 12. При записване може да бъде сключена застраховка „Отмяна на пътуване“ с покритие за Ковид риск, срещу допълнително заплащане. Застраховката се сключва в срок до 5 дни, считано от датата на договора за туристическа услуга и до началото на пътуването трябва да остават не по-малко от 10 дни. Информация за застраховката можете да видите ТУК.
 13. Клиентът се задължава да спазва правилата за безопасност на пистите на ски центрове „Офелии“, „Ветровала“, „Алеко“, кк Боровец и Мальовица.

Права и задължения на „Мачирски спорт“

 1.  „Мачирски спорт“ може да промени началната дата на курса, ако условията за провеждане не са подходящи, като е длъжен да съгласува промяната с Клиента и новите дати на курса трябва да са в подходящо за Клиента време. При невъзможност от страна на Клиента за отработване на курса на обучение в друг период – внесената сума за курса се възстановява. 
 2. „Мачирски спорт“ може да преустанови изпълнението на ден/дни от курс след началната дата, ако условията на провеждане възпрепятстват нормалното провеждане на курса, като съгласува новите дати за дните с Клиента, като те трябва да са в подходящо за Клиента време. При невъзможност от страна на Клиента за отработване на дните в друг период, внесената сума за неизползваните дни от курса се възстановява. Суми се възстановяват до 31.03.2022 г.
 3. Желателно е Клиентът ясно да надпише личната си екипировка.
 4. „Мачирски спорт“ не носи отговорност за загубени/забравени или откраднати вещи. При загубена/забравена вещ Клиентът е длъжен да уведоми „Мачирски спорт“ до 24 часа. Желателно е Клиентът да предостави точна информация за марка, модел, цвят на изгубената вещ, за да може „Мачирски спорт“ да съдейства за намирането й.
 5. „Мачирски спорт“ не носи отговорност при нарушен график на работа на училището, вследствие на проблем с почистването или проходимостта на пътя София – Ветровала – Офелии; София – Алеко, София – кк Боровец, София – Мальовица, както и при аварии, свързани с електрозахранването.

Рекламации

 1. Клиентът има право на рекламация за всяко несъответствие на услугата с договореното.
 2. Рекламацията се подава устно или писмено до 14 дни от откриване на несъответствието на услугата с договореното. 
 3. При предявяване на рекламация, Клиентът посочва предмета на рекламацията, предпочитания от него начин за удовлетворяване на рекламацията, съответно размера на претендираната сума, и адрес за контакт. При подаване на рекламация, Клиентът задължително прилага и документите, на които се основава претенцията: касова бележка или фактура; протоколи, актове или други документи, установяващи несъответствието на услугата с договореното. 
 4. Приемането на рекламации се извършва през цялото работно време в търговския обект, където е поръчана услугата или на имейл: office@machirski-sport.com. При предявяването, „Мачирски спорт“ описва рекламацията в регистър, като на Клиента  се издава документ, съдържащ датата, номера, под който рекламацията е вписана в регистъра, вида на услугата и подпис на лицето, приело рекламацията. 
 5. Когато Туроператорът удовлетвори рекламацията, той издава акт за това, който се съставя в два екземпляра, и предоставя задължително един екземпляр на потребителя.  

Други условия

За неизпълнение на общите условия за някоя от страните се прилагат разпоредбите на ЗЗД и българското законодателство.

 

Във връзка с удължаването на сезон 2021/2022 до 10.04.2022, крайният срок за възстановяване на парични средства, както и за отработване на пропуснати дни, се удължава до 10.04.2022 г. След 10.04.2022 парични средства няма да бъдат възстановявани, освен ако няма индивидуална уговорка с клиента.

 

Последна актуализация: Април 2022 г.

ВАЖНО!

Противоепидемични мерки и правила при провеждането на обучение от ски и сноуборд училище Мачирски спорт ЕООД

С изброените по-долу правила за предотвратяване разпространението на COVID-19 на територията на ски центрове Офелии и Ветровал се създава организация на работата и вътрешния ред при организирането на обучение по ски и сноуборд  от Мачирски спорт ЕООД.

 • Всеки клиент трябва да разполага с личен дезинфектант, маска/бъф или бандана и мокри кърпички.
 • При качване в организирания транспорт, ръцете на участниците се дезинфекцират, всеки участник ползва маска/ бъф ( мултифункционална яка) или бандана, която да покрива носа и устата.
 • Участници със симптоми като настинка, хрема, кихане, болки в гърлото, лека кашлица и повишена телесна температура не се допускат до организирания транспорт и занимания.
 • В базите участниците трябва да спазват разстояние от минимум 1,5 м. помежду си, както и да ползват маска/бъф, бандана.
 • Поставени са на видно място информационни табели, които информират участниците за задължението да се спазва физическа дистанция и хигиена на ръцете.
 • За поддържане на добра хигиена, клиентите имат осигурен достъп до санитарни възли, както и до поставени дезинфектанти в базите.
 • Проведен е инструктаж на екипа за следене проявата на симптоми от участниците
 • Обучението се провежда в групи до 10 души
 • Отстоянието между учениците по време на обучението да не бъде по-малко от 1 м
 • Избягват се методи на обучение и подпомагане на учениците чрез директен контакт (учител-ученик или  ученик-ученик). Учителите трябва да носят маска/бъф/бандана
 • Учителите по снежни спортове трябва да съобразяват и недопускат при водене на ученици да се получава струпване на групи.
 • Да се избягва максимално преместването на клиенти от една група в друга.
 • Максималната хигиена се осигурява чрез строги процедури за редовно почистване и дезинфекция, минимум 2 пъти дневно, в т.ч. на всички контактни повърхности, които могат да се докоснат от екипа и участниците.
 • Използва се естествената вентилация, докато температурите позволяват.

Виж всички правила ТУК