ЛЯТНА ПРИКЛЮЧЕНСКА ЗАНИМАЛНЯ

Юни – Септември 2022 г.

 

Готови ли сте да творите, да пътешествате, да летите в космоса, да се върнете в ерата на динозаврите, да се докоснете до магията на киноизкуството и анимацията или да изследвате структурата на Земята?  Да, всичко това е възможно с нашата Лятна приключенска занималня!

Създадена, за да откликне на несломимото детско любопитство по най-увлекателния начин, в програмата са включени ателиета и работилници, целящи да запознаят децата с различни науки и изкуства, използвайки иновативни образователни подходи. Вторниците и четвъртъците са посветени на науката и изкуството – под формата на работилници децата ще правят вълнуващи научни експерименти, ще творят с природни материали, ще изпробват музикални инструменти. Заниманията са специално подбрани, за да грабват децата от първия миг, да ги провокират, а докато изработват модели и макети, които да им напомнят за изживяното лятно приключение, те неусетно трупат знания и умения. 

Неизменна част от Лятната приключенска занималня са заниманията по планинарство и екология. Какви правила трябва да спазваме в планината, какви са опасностите, които тя крие, как да се справим сами в екстремни ситуации, как да окажем помощ на пострадал  и как да опазваме природата – това са само част от темите и познанията, които децата ще придобият чрез практически упражнения. Алпийските способи за преодоляване на препятствия са любими на децата, за това и тази година ще се спускаме с алпийски тролей над реката и разбира се – ще се катерим и играем! 

Приключенията и работилниците се провеждат в района на база Офелии, където разполагаме с удобни къщички, стена за катерене и различни въжени предизвикателства. Всяка сряда се отправяме на по-далечна експедиция до някоя тайна пещера, прохладен водопад, на гости на щраусите или кончетата или….хм, ела и ще видиш къде 🙂

Очакваме те 🙂

Цената включва:

 • Занимания по планинарство на Витоша 
 • Спортно катерене и въжени предизвикателства 
 • Леки преходи, съобразени с възрастта на децата
 • 2 работилници/ателиета (вторник и четвъртък) с партньор
 • Екскурзия извън София (всяка сряда)
 • Квалифициран представител на Мачирски спорт, който съпровожда децата през цялото време
 • Застраховка
 • Входни такси за обектите, когато има предвидени такива

Цената не включва: 

 • Лични разходи и храна

*Възможност за поръчка на топъл обяд от детска кухня, който включва супа (250 гр.), основно ястие (250 гр.) и десерт (100-150 гр.) –  доплащане 45 лв. за 1 седмица

**Не се възстановяват средства при пропуснат храноден.

 

Важна информация:

 • Програмата е подходяща за деца на възраст 7+ години.
 • За най-малките планинарчета, 4+ години, подготвихме специална програма! Вижте повече ТУК
 • Необходима екипировка: удобна раница; яке; маратонки/обувки, удобни за ходене; шапка; очила; дъждобран; фенерче. Децата да си носят сух пакет храна и малко шише с вода.
 • Децата трябва да са клинично здрави, екипирани с подходящи за сезона и планината дрехи.

 

Отпътуване: 08:30 ч. – Национален Стадион „Васил Левски“

Връщане: 17:30 ч. – Национален Стадион „Васил Левски“

 

Клиенти, които живеят в близост до маршрута на автобуса могат да чакат на следните спирки:

Моля да бъдете на мястото, което сте посочили за тръгване, в следните часове:

 • 08:15 ч. – Национален Стадион „Васил Левски“ / връщане в 17:15-17:30  часа
 • 08:40 ч. – Спирка ШЕЛ – автобусна спирка след бензиностанция ШЕЛ на бул. „България”, в посока Витоша / връщане в 17:00 – 17:15 часа от отсрещната страна.
 • 08:45 ч. – Спирка Гоце Делчев – автобусна спирка след кръстовището на бул. „България” и бул. „Гоце Делчев” в посока Витоша/ връщане в 17:00 часа от отсрещната страна, след кръстовището.
 • 08:50 ч. – Спирка БИЛА – автобусна спирка след кръстовището на бул. „България” и  бул. „Тодор Каблешков“ в посока Витоша; срещу мол България/ връщане в 17:00 часа от отсрещната страна, до спирката до магазин “БИЛА”.
 • 09:00 ч. – Спирка Бояна („Скиорка“) – автобусна спирка след кръстовището на Панорамен и Беловодски път в кв. Бояна в посока Витоша/ връщане в 16:45 часа

Важно! Бусчето отпътува от НС “Васил Левски” точно в 8.30 ч., за това бъдете точни 🙂 По спирките трябва да премине във времевия диапазон между 8:40 – 9:00 ч./ 16:45 – 17: 15 ч., в зависимост от трафика. Не може да престоява на спирките и да изчаква закъсняващи участници, молим да бъдете в посочения час на избраната от Вас спирка 🙂

 

ВАЖНО!

Мачирски Спорт ЕООД е водещ туроператор в областта на планинския туризъм и зимните спортове. Дълги години активно и целенасочено работим за популяризирането и развитието на планинския туризъм и снежните спортове, както сред подрастващите, така и сред техните родители.

Всяка дейност в планината е съпроводена от известен риск от нараняване. Основни принципи в нашата дейност са: опазване здравето и живота на участниците; предотвратяване на риска от физическа или психологическа травма; спазване на правилата за безопасност в планината и не допускане на крайни екстремни ситуации!

 

***ПРОГРАМАТА Е ЗАПАЗЕН ПРОДУКТ НА МАЧИРСКИ СПОРТ***

ПРОГРАМА

Заниманията по планинарство и екология са основен акцент в Лятната приключенска занималня – те се провеждат всеки ден, комбинирани с леки, разнообразни преходи, алпийски способи за преодоляване на препятствия, спортно катерене на изкуствена стена и игри на открито.

Всеки вторник и четвъртък са дни, посветени на науката и изкуството, като тематиката на работилниците и ателиетата е различна всяка седмица. Всяка сряда организираме екскурзия до близка до София дестинация – конна база, каяк приключение, крепост, пещера, водопад или много други. 

Лятната приключенска занималня се провежда в района на база Офелии, ПП Витоша, където разполагаме с удобни къщички, стена за катерене и различни въжени атракции. 

! Всички маршрути и дестинации се съобразяват с метеорологичните условия и възможностите на участниците. 

ЗА НАЙ-МАЛКИТЕ ( 4+ г.)

Огромният интерес към “Лятната занималня” ни провокира да разработим програма, насочена към най-малките планинарчетаПървите срещи с природата и заобикалящия ни свят са основополагащи. Именно за това сме се доверили на опитен педагог, който да спечели детския интерес със забавни и креативни игри! В природна среда и в приятелска атмосфера, децата ще имат занимания по природознание, забавна математика, театрални работилници и детско планинарско училище

Вижте повече информация ТУК

 

ПРИМЕРНА ДНЕВНА ПРОГРАМА

 • 08:15 – 08.30 ч. – Събиране на децата на паркинга пред НС “Васил Левски” и отпътуване към Витоша.
 • 09:30 – 10:00 ч. – Кратък инструктаж 
 • 10:00 – 12:00 ч. – Занимания по програма на Мачирски спорт (преходи/игри). Всеки вторник и четвъртък – научна работилница и арт ателие. Всяка сряда – екскурзия до близка дестинация
 • 12:00 – 13:00 ч. – Обяд и почивка.
 • 13:00 – 15:00 ч. – Занимания по програма на Мачирски спорт –  лекции, съчетани с игри на открито/ спортно катерене на изкуствена стена/ игри
 • 15:00 – 15:30 ч. – Следобедна закуска
 • 15:30 – 16:30 ч. – Занимания на открито – спортно катерене /алпийски способи за преодоляване на препятствия –  тролей/ въжен мост /слак лента/ комбинирани игри.
 • 16:30 ч. – Отпътуване за София
 • 17:30 ч. – Пристигане в София и изпращане на децата

ДЕТСКО ПЛАНИНАРСКО УЧИЛИЩЕ

Огромният интерес към “Лятната занималня” ни провокира да разработим програма, насочена към най-малките планинарчетаПървите срещи с природата и заобикалящия ни свят са основополагащи! 

В природна среда и в приятелска атмосфера, децата ще имат занимания по природознание, забавни работилници и детско планинарско училищеЗаниманията по планинарство са адаптирани към възможностите на тази възрастова група – леки преходи, спортно катерене, съчетани с много игри и въжени предизвикателства.

Мястото на провеждане отново е център Офелии и нашите бази, в които сме създали условия дори за следобеден сън.

Основна цел на програмата е децата да прекарат повече време сред природата, да развият презентационни умения чрез интерактивни методи, да усвояват нови знания за растенията и животните и да получат добра планинарска култура, необходима за безопасното опознаване на планината.

В някои от седмиците, в зависимост от възможностите на участниците, може да се организира екскурзия до близка до София дестинация. 

 

ПРИМЕРНА ДНЕВНА ПРОГРАМА

 • 08:15 – 08.30 ч. – Събиране на децата на паркинга пред НС “Васил Левски” и отпътуване към Витоша.
 • 09:30 – 10:00 ч. – Кратък инструктаж 
 • 10:00 – 12:00 ч. – Занимания по природознание с педагог. Занимания по планинарство. Всеки вторник и четвъртък – театрална работилница и забавна математика. В някои седмици ще бъдат организирани екскурзии до близки до София дестинации*
 • 12:00 – 13:00 ч. – Обяд и почивка.
 • 13:00 – 15:00 ч. – Занимания, водени от педагог. Възможност за следобеден сън.
 • 15:00 – 15:30 ч. – Следобедна закуска. 
 • 15:30 – 16:30 ч. – Занимания на открито – спортно катерене /алпийски способи за преодоляване на препятствия –  тролей/ въжен мост /слак лента/ комбинирани игри.
 • 16:30 ч. – Отпътуване за София
 • 17:30 ч. – Пристигане в София и изпращане на децата

ОБЩИ УСЛОВИЯ

 1. Записването за програмата се извършва предварително с изпратен имейл на: office@machirski-sport.com. При възникнали въпроси, можете да ни намерите на 0885 04 22 44; 0886 05 00 66.
 2. След потвърждение от наша страна, ще получите ДОГОВОР, който е необходимо да върнете попълнен и подписан от Ваша страна.
 3. Заплащането се извършва по следните начини:
   • Плащане с банкова карта, след получаване на искане за плащане – изпратено директно до Вашия мобилен телефон или имейл.
   • По банков път на следната банкова сметка: Банка ДСК АД IBAN: BG09STSA93000001434073 BIC: STSABGSF

  *като в основание следва да посочвате и имената на детето/децата и „Лятна занималня“.

 4. Можете  да се запознаете с Политиката и Декларацията за поверителност на личните данни на „Мачирски спорт“ ЕООД, които могат да бъдат намерени на: https://www.machirski-sport.com/about-us/
 5. ЗАДЪЛЖИТЕЛНО е да се запознаете с Мерките за ограничаване на разпространението на Covid 19 по-долу в страницата и с нашия Инструктаж за безопасност.
 6. Крайният срок, в който ПОТРЕБИТЕЛЯТ може да се откаже от услугата без да дължи неустойка, е до 3 дни преди началната дата.
 7. При отказ по-кратък от 3 дни преди началната дата на програмата, се възстановяват 70 % от сумата.
 8. При отказ от услугата след началната дата, независимо от естеството на причината, средства не се възстановяват.
 9. ПОТРЕБИТЕЛЯТ може да посочи друго лице, което да ползва правата му по услугата, в срок не по-малко от 48 часа преди началната дата на услугата, ако заменящият го отговаря на конкретните изисквания за осъществяването на услугата. В противен случай, ТУРОПЕРАТОРЪТ си запазва правото индивидуално да променя цената на услугата,  в зависимост от възможността да бъде реализирана промяната. За заплащане на цената по настоящия договор и разходите, свързани със замяната ПОТРЕБИТЕЛЯТ  и заместващото го лицето, носят солидарна отговорност пред ТУРОПЕРАТОРА.
 10. ПОТРЕБИТЕЛЯТ може да отлага или променя някое от предвидените екскурзии до 24 часа преди началната дата, в писмен вид на email оffice@machirski-sport.com . Промени в по-кратък срок, независимо от причината, не се приемат, пропуснатият ден не може да бъде отработен и средства не се възстановяват. 
 11. ПОТРЕБИТЕЛЯТ може да отработва отложен ден/дни в рамките на 2 седмици от крайната дата на услугата. При просрочване на 2-те седмици за отработване, денят/дните не се отработват и средства не се възстановяват. Отработването на отложения ден/дни се съгласува с ТУРОПЕРАТОРА
 12. При отказване на заявения кетъринг, средства не се възстановяват.
 13. Дете, което застрашава с поведението си психическото и физическо здраве на другите деца и/или системно нарушава реда и дисциплината, и/или накърнява достойнството на ТУРОПЕРАТОРА като цяло, и/или на неговите служители, или на друго дете, се отстранява от заниманията, като договорът се прекратява едностранно от ТУРОПЕРАТОРА, без да се възстановяват внесените такси по т.2.2. Тази мярка се прилага когато приложените по-рано възпитателни мерки, подходи, включително съвместни усилия между персонала на ТУРОПЕРАТОРА и родителите/настойниците, не са дали резултат.
 14. Крайният срок за уведомяване на ПОТРЕБИТЕЛЯ, че минималният брой участници не е набран, поради което програмата се отменя е 3 (три) дни преди началната дата на програмата.
 15. Срещу допълнително заплащане може да бъде сключена застраховка „Отмяна на пътуване“ до 5 дни след извършено плащане и до 10 дни преди датата на отпътуване.

Противоепидемични мерки и правила на Мачирски спорт

С изброените по-долу правила за предотвратяване разпространението на COVID-19 на територията на база Офелии се създава организация на работата и вътрешния ред при организираните мероприятия от Мачирски спорт ЕООД.

 1. Всеки участник трябва да разполага с личен дезинфектант и мокри кърпички.
 2. При качване в организирания транспорт ръцете на участниците се дезинфекцират, всеки участник ползва маска.
 3. При пристигане на територията на база “Офелии” екипът на Мачирски спорт прави инструктаж за противоепидемичните мерки.
 4. При влизане в базите участниците трябва да почистят ръцете си с дезинфектант, осигурен на входните врати.
 5. В помещението участниците трябва да спазват разстояние от минимум 1,5 м помежду си, като се допускат по 1 човек на 4 м2 площ.
 6. Преди и след занимание, по време на което се ползва общ инвентар, задължително се използва дезинфектант, при възможност  ръцете се мият на течаща вода със сапун.
 7. Директният физически контакт между служителите на Мачирски спорт и участниците се избягва. Когато той е неизбежен, след него трябва да се използва дезинфектант.
 8. Максималната хигиена се осигурява чрез строги процедури за редовно почистване и дезинфекция, минимум 2 пъти дневно, в т.ч. на всички контактни повърхности, които могат да се докоснат от екипа и участниците.
 9. Проведен е инструктаж на екипа за следене проявата на симптоми от участниците  и как да се справят с тях.
 10. Поставени са на видно място информационни табели, които информират участниците  за задължението да се спазва физическа дистанция и хигиена на ръцете.
 11. Използва се естествената вентилация, докато температурите позволяват.
 12. Участниците трябва да се запознаят с хигиенните мерки и условията.
 13. Участници със симптоми като настинка, хрема, кихане, болки в гърлото, лека кашлица и повишена телесна температура не се допускат до занимания.
 14. Участниците изхвърлят собствения си боклук или отпадъци в поставените за целта кошчета.
 15. Настоящите указания са поставени на видни места в базата  и в сайта на Мачирски спорт.
 16. Кихане или кашляне се прави в лакътя, а не в дланта. Ако е в салфетка, тя веднага се изхвърля на обезопасено място. Околното пространство веднага се почиства.

ПРОТОКОЛ ЗА ДЕЙСТВИЕ В СЛУЧАЙ НА СЪМНЕНИЕ ЗА КОРОНАВИРУС

При наличие на един или повече симптоми при дете (кашлица, кихане, задух, болки в гърлото, умора, гастроинтестинални оплаквания, висока температура и др.):

 1.     Първоначално поведение
 • Детето да се изолира незабавно в предназначено за такъв случай помещение, докато не се прибере у дома или докато не му се обърне внимание от медицински специалист. На детето се поставя маска, съобразена с възрастта му.
 • Незабавно да се осъществи връзка с родителите/настойниците и да се изиска да вземат детето, като се съобразяват с необходимите превантивни мерки.
 • На родителите/настойниците да се припомнят процедурите, които трябва да следват – да се избягва физически контакт и да се консултират с лекуващия лекар на семейството, за да реши дали е необходимо да се направи тест.
 • След като детето напусне помещението, да се извърши щателна дезинфекция няколко часа по-късно.
 • Да се спазват превантивните и ограничителните мерки стриктно.
 • Да се приеме отново детето за занимания срещу медицинска бележка от семейния лекар, че това е допустимо.
 1.     В случай на положителен тест на дете
 • Да се информират екипите на Детски център Playhouse! и Мачирски спорт и  незабавно да се свържат със съответната РЗИ.
 • Предприемат се мерките за идентифициране на контактните лица.
 • Да се почисти и дезинфекцира щателно помещенията и предметите, до които е имало контакт детето в последните 48 часа.
 • Да се информират контактните лица на детето за стъпките, които трябва  да предприемат.

При наличие на един или повече симптоми при възрастен (кашлица, кихане, задух, болки в гърлото, умора, гастроинтестинални оплаквания, висока температура и др.):

 1.  Първоначално поведение
 •           Да се изолира незабавно възрастният човек и да му се даде маска, ако връщането у дома не е възможно в същия момент. Да се спазват ограничителните мерки.
 •           Да се избягва физическия контакт с други лица и да се консултира с лекуващия си лекар, който ще реши дали е нужно да се направи тест.
 •           След като лицето напусне помещението, да се извърши щателна дезинфекция няколко часа по-късно.
 •           Да се спазват превантивните и ограничителните мерки стриктно.
 1.     В случай на положителен тест
 •   Да се информира директора, който трябва незабавно да се свърже със съответната РЗИ.
 •   Може да се оцени рискът от разпространение на инфекцията в семейството и в зависимост от това да се предприемат най-адекватните мерки за изолацията в конкретния случай.
 •   Да се предприемат  мерки за идентифициране на контактните лица.
 •   Да се информират контактните лица на възрастния за стъпките, които ще трябва да предприемат.
 •   Да извърши щателно почистване и дезинфекция на помещенията и предметите, до които е имало контакт лицето в последните 48 часа.