ЛАГЕР ПО ВЕТРОХОДСТВО ЗА ДЕЦА

 

За поредна година, съвместно с нашите приятели от централен софийски яхт клуб Академик ще проведем нашето традиционно петдневно обучение по ветроходство за деца на яз. Искър. Лагерът е подходящ, както за напълно начинаещи, така и за деца, които вече са участвали в обучение по ветроходство. Основни цели са усвояване на теорията и практиката във ветроходството и придобиване на базови знания и умения.

След приключване на обучението, от ЦСЯК „Академик“ се осъществява подбор на желаещите да продължат да практикуват ветроходния спорт и да се включат в представителния отбор на клуба в отделните класове и възрастови групи.

Добре дошли на борда!

 

КАКВО ВКЛЮЧВА ЛАГЕРА?

 • 5 дни теоретично и практическо обучение по ветроходство за деца по 4-5 часа на ден в зависимост от условията
 • транспорт от София до яз. Искър и обратно
 • високо квалифицирани инструктори и треньори от централен софийски яхт клуб „Академик“
 • водач/инструктор от „Мачирски Спорт“
 • игри и занимания по програма на “Мачирски спорт”
 • сертификат за завършен начален курс по ветроходство
 • застраховка

ВАЖНО!

 • Програмата е подходяща за деца на възраст 7 – 13 г.
 • Всеки ден ще има постоянен надзор от инструкторите на ЦСЯК Академик и на Мачирски Спорт.
 • Обяд – по преценка на организаторите и съобразено с програмата. Обядът може да бъде на място в базата или сухите пакети да бъдат качени на лодката и да организираме пикник на открито на друго място.
 • След приключване на курса за начално обучение, от ЦСЯК „Академик“ се осъществява подбор на желаещите да продължат да практикуват ветроходния спорт и да се включат в представителния отбор на клуба в отделните класове и възрастови групи.

ТРЪГВАНЕ И ВРЪЩАНЕ

 • Час и място на тръгване: 08:30 ч. на паркинга пред централния вход на НС „Васил Левски“
 • Час и място на връщане: 17:30 ч. на паркинга пред централния вход на НС „Васил Левски“

 

ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ

 • Централен софийски яхт клуб „Академик“

Централен софийски яхт клуб Академик (ЦСЯК Академик) е основан и регистриран в София през 1957 г., а от 2000 г. е регистриран по ЗЮЛНЦ. Основните цели на клуба са: да осъществява учебно-тренировъчна и състезателна дейности за желаещи деца и възрастни и за своите членове, с приоритетно обръщане на внимание на децата и подрастващите и популяризирането на ветроходството в София.

ЦСЯК Академик ежегодно организира традиционни вътрешни и международни регати по ветроходство, които са включени в календара на Българската и Международната федерации по ветроходство. Най-старата регата “София” се провежда повече от 45 години.

Осъществява и трансгранично сътрудничество по линията на Евробалканската ветроходна асоциация, като активно провежда съвместни прояви с клубове от Сърбия, Македония, Румъния и Гърция.

Клубът провежда дейността си в ЦВС (бивша градска ветроходна база) на яз. Искър- Щъркелово гнездо.

 • Храна

Децата трябва да си носят сандвичи или нещо друго за хапване, както и вода за пиене. На базата се продават само безалкохолни, чипсове и вафли.

 • Обекло

  • Удобни обувки с равна подметка – като сандали, маратонки или кецове.
  • Да носят резервни дрехи, в случай, че се намокрят (тениска с къс ръкав, къси панталони, чорапи)
  • Бански и кърпа
  • Връхни облекла (яке, дъждобран, полар) и шапка за слънце
  • Слънцезащитен крем
 • Безопасност

  • Личната безопасност започва с инструктаж на сушата. Продължава с обличането на спасителни жилетки, без тях не се качваме на борда! Инструктори, опитни ветроходци, плават заедно с децата и преценяват до каква степен да предоставят управлението изцяло в ръцете на екипажа.
  • Спасителната жилетка е задължителна.
  • Децата слушат инструктора и задължително и безпрекословно изпълняват инструкциите му.
  • Влизането във водата от децата, без поставени спасителни жилетки и без инструктор, е забранено.
  • Возенето в моторницата се извършва при определени правила за това, които следва стриктно да се спазват.
  • Карането на лодките се извършва от определени лица при определени правила за това, които следва стриктно да се спазват.
  • Децата следва спазват всички правила относно оборудването, инвентара и престоя на лодките.
  • При здравословни проблеми като астма, алергия, хиперактивност, паник атаки, епилепсия и др., както и при особености в поведението на детето, родителят трябва предварително да информира организаторите. Следва да се прецени дали детето може да участва в мероприятието. Ако родителят и организаторите са съгласни, родителят трябва да предостави точна информация какво лечение се провежда със съответните медикаменти и как следва да реагира инструктора при наличието на конкретни симптоми.

 

*Програмата е запазена марка на ЦСЯК „Академик“ и „Мачирски Спорт“

ОБЩИ УСЛОВИЯ

 1. Записването за програмата се извършва предварително с изпратен имейл на: office@machirski-sport.com. Ако имате въпроси, можете да ни намерите на 0885 04 22 44; 0886 05 00 66.
 2. След потвърждение от наша страна, ще получите Договор, който е необходимо да върнете попълнен и подписан от Ваша страна.
 3. Заплащането на програмата се извършва по следните начини:
   • Плащане с банкова карта, след получаване на искане за плащане – изпратено директно до Вашия мобилен телефон или имейл.
   • По банков път на следната банкова сметка: Банка ДСК АД IBAN: BG09STSA93000001434073 BIC: STSABGSF (*като в основание следва да посочвате две имена на детето/децата и името на програмата).
 4. Можете да се запознаете с Политиката и Декларацията за поверителност на личните данни на „Мачирски спорт“ ЕООД тук: https://www.machirski-sport.com/about-us/
 5. ЗАДЪЛЖИТЕЛНО е да се запознаете с Мерките за ограничаване на разпространението на Covid 19 и с нашия Инструктаж за безопасност.
 6. Крайният срок, в който потребителят може да се откаже, без да дължи неустойка е до 3 дни преди началната дата.
 7. При анулация в срок, по-кратък от 3 дни преди началната дата, се възстановяват 50% от общата сума.
 8. При анулация в деня на отпътуване, както и след началната дата – парични средства не се възстановяват.
 9. ПОТРЕБИТЕЛЯТ може да посочи друго лице, което да ползва правата му по туристическата услуга, в срок не по-малко от 48 часа преди началната дата на предоставяне, ако заменящият го отговаря на конкретните изисквания за осъществяването на услугата. В противен случай, ОРГАНИЗАТОРЪТ си запазва правото индивидуално да променя цената на услугата в зависимост от възможността да бъде реализирана промяната.
 10. Срещу допълнително заплащане може да бъде сключена застраховка „Отмяна на пътуване“ до 5 дни след извършено плащане и до 10 дни преди датата на отпътуване.

Противоепидемични мерки и правила на Мачирски спорт

С изброените по-долу правила за предотвратяване разпространението на COVID-19 на територията на база Офелии се създава организация на работата и вътрешния ред при организираните мероприятия от Мачирски спорт ЕООД.

 1. Всеки участник трябва да разполага с личен дезинфектант и мокри кърпички.
 2. При качване в организирания транспорт ръцете на участниците се дезинфекцират, всеки участник ползва маска.
 3. При пристигане на територията на база “Офелии” екипът на Мачирски спорт прави инструктаж за противоепидемичните мерки.
 4. При влизане в базите участниците трябва да почистят ръцете си с дезинфектант, осигурен на входните врати.
 5. В помещението участниците трябва да спазват разстояние от минимум 1,5 м помежду си, като се допускат по 1 човек на 4 м2 площ.
 6. Преди и след занимание, по време на което се ползва общ инвентар, задължително се използва дезинфектант, при възможност  ръцете се мият на течаща вода със сапун.
 7. Директният физически контакт между служителите на Мачирски спорт и участниците се избягва. Когато той е неизбежен, след него трябва да се използва дезинфектант.
 8. Максималната хигиена се осигурява чрез строги процедури за редовно почистване и дезинфекция, минимум 2 пъти дневно, в т.ч. на всички контактни повърхности, които могат да се докоснат от екипа и участниците.
 9. Проведен е инструктаж на екипа за следене проявата на симптоми от участниците  и как да се справят с тях.
 10. Поставени са на видно място информационни табели, които информират участниците  за задължението да се спазва физическа дистанция и хигиена на ръцете.
 11. Използва се естествената вентилация, докато температурите позволяват.
 12. Участниците трябва да се запознаят с хигиенните мерки и условията.
 13. Участници със симптоми като настинка, хрема, кихане, болки в гърлото, лека кашлица и повишена телесна температура не се допускат до занимания.
 14. Участниците изхвърлят собствения си боклук или отпадъци в поставените за целта кошчета.
 15. Настоящите указания са поставени на видни места в базата  и в сайта на Мачирски спорт.
 16. Кихане или кашляне се прави в лакътя, а не в дланта. Ако е в салфетка, тя веднага се изхвърля на обезопасено място. Околното пространство веднага се почиства.

 

Протокол за действие в случай на съмнение за COVID 19

 

При наличие на един или повече симптоми при дете (кашлица, кихане, задух, болки в гърлото, умора, гастроинтестинални оплаквания, висока температура и др.):

 

 1.     Първоначално поведение
 • Детето да се изолира незабавно в предназначено за такъв случай помещение, докато не се прибере у дома или докато не му се обърне внимание от медицински специалист. На детето се поставя маска, съобразена с възрастта му.
 • Незабавно да се осъществи връзка с родителите/настойниците и да се изиска да вземат детето, като се съобразяват с необходимите превантивни мерки.
 • На родителите/настойниците да се припомнят процедурите, които трябва да следват – да се избягва физически контакт и да се консултират с лекуващия лекар на семейството, за да реши дали е необходимо да се направи тест.
 • След като детето напусне помещението, да се извърши щателна дезинфекция няколко часа по-късно.
 • Да се спазват превантивните и ограничителните мерки стриктно.
 • Да се приеме отново детето за занимания срещу медицинска бележка от семейния лекар, че това е допустимо.
 1.     В случай на положителен тест на дете
 • Да се информират екипите на Детски център Playhouse! и Мачирски спорт и  незабавно да се свържат със съответната РЗИ.
 • Предприемат се мерките за идентифициране на контактните лица.
 • Да се почисти и дезинфекцира щателно помещенията и предметите, до които е имало контакт детето в последните 48 часа.
 • Да се информират контактните лица на детето за стъпките, които трябва  да предприемат.

 

При наличие на един или повече симптоми при възрастен (кашлица, кихане, задух, болки в гърлото, умора, гастроинтестинални оплаквания, висока температура и др.):

 

 1.  Първоначално поведение
 •           Да се изолира незабавно възрастният човек и да му се даде маска, ако връщането у дома не е възможно в същия момент. Да се спазват ограничителните мерки.
 •           Да се избягва физическия контакт с други лица и да се консултира с лекуващия си лекар, който ще реши дали е нужно да се направи тест.
 •           След като лицето напусне помещението, да се извърши щателна дезинфекция няколко часа по-късно.
 •           Да се спазват превантивните и ограничителните мерки стриктно.
 1.     В случай на положителен тест
 •   Да се информира директора, който трябва незабавно да се свърже със съответната РЗИ.
 •   Може да се оцени рискът от разпространение на инфекцията в семейството и в зависимост от това да се предприемат най-адекватните мерки за изолацията в конкретния случай.
 •   Да се предприемат  мерки за идентифициране на контактните лица.
 •   Да се информират контактните лица на възрастния за стъпките, които ще трябва да предприемат.
 •   Да извърши щателно почистване и дезинфекция на помещенията и предметите, до които е имало контакт лицето в последните 48 часа.