Лятна занималня „С раничка, карта и компас“

 

През лято 2019, заедно с нашите партньори от Детски клуб PlayHouse!, успешно стартирахме програма, предназначена за деца на възраст 5-8 г.

Програмата “С раничка, карта и компас” е целодневна лятна занималня, изпълнена изцяло с живот сред природата – преходи по маршрути в Природен Парк Витоша, спортно катерене, въжени предизвикателства, екипни и комбинирани игри на открито, лекции и практически обучения по планинарство и други много интересни занимания.

Всяка една седмица е подчинена на отделна тема, която е интересна и вълнуваща за децата. Програмата е направена така, че да задържи интереса както на деца, които са само за една седмица при нас, така и на тези, с които ще се виждаме цяло лято.

Водени от убеждението, че ключът към здравето е активният начин на живот, а и след огромния интерес към програмата, това лято отново ще реализираме “С раничка, карта и компас”.

Какво ще бъде по-различно, с оглед на динамичната ситуация около Covid-19?
Всички дейности ще се провеждат при строго спазване на санитарно-хигиенните изисквания. Ползите от занимания за деца на открито в настоящата ситуация са безспорни и неизброими. Откритото пространство дава възможност да се имплементира по-лесно физическото разстояние между децата и да се минимизира риска от предаване на инфекции. Играта навън позволява социалното дистанциране да се случи по-естествено, което е изключително важно особено при най-малките. Активните занимания са ключът към здравето на нас и нашите деца.

Всички знаем, че децата много обичат да играят, а лятото е най-подходящото време за игри на чист въздух! Затова, съвместно с Детски клуб PlayHouse! ви предлагаме едно забавно, петдневно приключение, за което всяко дете мечтае!

 

ВАЖНО!

Мачирски Спорт ЕООД е водещ туроператор в областта на планинския туризъм и зимните спортове. Дълги години активно и целенасочено работим за популяризирането и развитието на планинския туризъм и снежните спортове, както сред подрастващите, така и сред техните родители.

Всяка дейност в планината е съпроводена от известен риск от нараняване. Основни принципи в нашата дейност са: опазване здравето и живота на участниците; предотвратяване на риска от физическа или психологическа травма; спазване на правилата за безопасност в планината и не допускане на крайни екстремни ситуации!

 

***ПРОГРАМАТА Е ЗАПАЗЕН ПРОДУКТ НА МАЧИРСКИ СПОРТ И ДЕТСКИ КЛУБ PLAYHOUSE***

Какво включва програма “ С раничка, карта и компас”?

Програмата е комбинация от преходи, съобразени с възможностите на децата, игри на открито и закрито в детски клуб PlayHouse, занимания по планинарство, спортно катерене, екскурзии до атрактивни дестинации, различни арт и научни работилници.

Всяка седмица темата ще бъде различна, като заниманията в програмата са подбрани съобразно темата за съответната седмица.

От тази година в програмата има предвидено “Време за мен”60 минути в което всеки може да се отдаде на свое хоби – четене на книги, слушане на музика, съживяване на приказка и други тихи игри и занимания.

Децата ще имат и седмичен проект, който трябва сами да изработят и в края на седмицата да го представят.

Два пъти седмично децата ще имат тематична работилница/ателие и/или екскурзия до близка дестинация до София.

Конкретната програма се обявява до 5 дни преди началната дата, като организаторите си запазват правото на промени при неблагоприятни метеорологични условия.

 

СЕДМИЧНИ ТЕМИ:

29.06 – 03.07.2020 г. – СКАЛИ, МИНЕРАЛИ И ПЕЩЕРИ
06.07 – 10.07.2020 г. – ФЛОРА
13.07 – 17.07.2020 г. – ФАУНА
20.07 – 24.07.2020 г. – ВИТОША И ПЛАНИНИТЕ НА БЪЛГАРИЯ
27.07 – 31.07.2020 г. – МАЛЪК ОРИЕНТИРОВАЧ
03.08 – 07.08.2020 г. – ПРИРОДНИ БЕДСТВИЯ
10.08 – 14.08.2020 г. – МЛАД ЕКОЛОГ
17.08 – 21.08.2020 г. – МОЕТО ТЯЛО И КАКВО Е ПОЛЕЗНО ЗА НЕГО
24.08 – 28.08.2020 г. – ИЗКУСТВО

 

ПРИМЕРНА ПРОГРАМА
08:30 – 09:00 ч. – Събиране на децата в детски клуб „PlayHouse”
09:00 ч. – Отпътуване от Детски център „PlayHouse“ в посока Витоша.
10:00 ч. – 12:00 ч. – Активни занимания на открито* – разнообразна програма за всеки ден.
12:00 – 12:30 ч. – Предвидено време за обяд в района на база Офелии.
12:30 – 13:30 ч. – “Време за мен” – време за отдих, чете на книжки и приказки, тихи игри.
13:30 – 15:30 ч. – Активни занимания на открито* – разнообразна програма за всеки ден.
15:45 ч. – Следобедна закуска. Отпътуване за София.
16:30 ч. – 17:00 ч. – Пристигане в Детски клуб „PlayHouse“.
17:00 ч. – 18:00 ч. – Занимания по интереси (арт, ролеви игри, рисуване, готварство и други).
18:00 ч. – 18:30 ч. – Зона за свободна игра и изпращане на децата.

*Активни занимания на открито: опознавателни преходи в района на Офелии – лекции, съчетани с игри на открито; творчески ателиета/ научно-образователни работилници /екскурзии до близка дестинация; спортно катерене; алпийски способи за преодоляване на препятствия – тролей, въжен мост, слак лента, комбинирани игри.

 

ПРОГРАМА НА ЛЯТНА ЗАНИМАЛНЯ „С РАНИЧКА, КАРТА И КОМПАС“

17.08 – 21.08.2020 – Тема: “Моето тяло и какво е полезно за него“ – програма ТУК     МЕНЮ – ТУК

24.08 – 28.08.2020 – Тема: “Изкуство“ – вижте програма ТУК      МЕНЮ –  ТУК         

 

 

*Мачирски Спорт и детски клуб PlayHouse си запазват правото на промени в програмата при непредвидени обстоятелства.

Цена

Цена за 5 дни: 290.00 лв 

о края на месец Август получавате – 10% отстъпка от цената!

**Цените са валидни при записани минимум 10 деца за дните от понеделник до петък.

 

Цената включва:

 • Целодневни грижи за децата и занимания в Детски клуб Playhouse!
 • Транспорт от и до София.
 • Застраховка.
 • Занимания по програма на Мачирски спорт.
 • Творчески ателиета/научно-образователни работилници и/или екскурзии – два пъти седмично.
 • Планински водачи/ Аниматори.
 • База за настаняване на децата със собствен санитарен възел на Витоша.
 • Всички необходими материали за включените в програмата творчески ателиета/ научни работилници, групови проекти и занимания по интереси. *Творческите ателиета и научни работилниците се провеждат съвместно с нашите партньори: Nutty scientist, Детски научен клас /ДНК/, Космически предизвикателства, Био игри и др.

Цената не включва храна. Тя може да бъде осигурена допълнително по желание на родителите.

Грижи за деца след 18:30 ч. са възможни само с предварителна заявка от предния ден и се заплащат допълнително по предварително обявен ценоразпис на PlayHouse.

Кетъринг – 35 лв./седмица
Включва: топъл обяд (супа, основно, плод) и следобедна закуска от лицензирана детска кухня, като може да се прави избор между вегетарианско и месно меню.
Кетърингът се заплаща предварително за цяла седмица. Не се възстановяват средства при пропуснат храноден.

Важно!

 • Групите могат да бъдат максимум до 15 деца
 • Записване е възможно за минимум 5 дни от понеделник до петък.
 • За да бъде сформирана група трябва да има записани минимум 10 деца.
 • Децата се изхранват или от предварително обявеното седмично меню, осигурено от лицензирана детска кухня и заявено от родителите, или от храна, която родителите изпращат на децата си.
 • Децата се приемат закусили. В случай, че детето не е успяло да закуси, е необходимо родителите да са осигурили храна за закуска в раничката.
 • Децата трябва да са снабдени с шише за вода, индивидуални мокри и сухи носни кърпички, дезинфектант за ръце, както и поне 2 броя маски, в случай, че детето трябва да носи маска по препоръка на личен лекар. За времето на престой на детето на територията на детски клуб PlayHouse е необходимо да бъдат осигурени пантофи и/или други подходящи обувки за употреба на закрито.
 • Деца със симптоми като настинка, хрема, кихане, болки в гърлото, кашлица и повишена телесна температура не се допускат до заниманията.
 • Организаторите си запазват правото да откажат достъп или да преустановят участието в програмата на дете, което с поведението си застрашава своята безопасност и/или безопасността на останалите деца. Взетото решение е окончателно и организаторите не дължат никакви компенсации и възстановяване на средства по програмата.

Общи условия

 • Записването за програмата се извършва предварително, чрез изпратен имейл на: office@playhouse.bg и reservations@machirski-sport.com
 • След потвърждение от страна на организаторите, ще получите Договор, който е необходимо да върнете попълнен и подписан от Ваша страна.
 • Можете да се запознаете с Политиката и Декларацията за поверителност на личните данни на „Мачирски спорт“ ЕООД и Детски клуб „PlayHouse!“, които могат да бъдат намерени на: https://www.machirski-sport.com/about-us/ и https://www.playhouse.bg/politika-poveritelnost/
 • ЗАДЪЛЖИТЕЛНО е да се запознаете с Инструктаж за безопасност и противоепидемичните мерки и правила на „Мачирски спорт“ ЕООД, Правилник за организация на работата на Детски клуб „PlayHouse!“.
 • Заплащането се извършва по следните начини:
  • Плащане с банкова карта, след получаване на искане за плащане – изпратено директно до Вашия мобилен телефон или имейл.
  • По банков път на следната банкова сметка: Банка ДСК АД IBAN: BG09STSA93000001434073 BIC: STSABGSF
   *в основание следва да посочите две имена на детето/децата и „С раничка, карта и компас“. Плащането по банков път се извършва единствено след предварително записване по мейл и получено потвърждение.
 • Крайният срок, в който ПОТРЕБИТЕЛЯТ може да се откаже от услугата без да дължи неустойка, е до 5 работни дни преди началната дата.
 • ПОТРЕБИТЕЛЯТ може да посочи друго лице, което да ползва правата му по туристическата услуга, в срок не по-малко от 48 часа преди началната дата на предоставяне, ако заменящият го отговаря на конкретните изисквания за осъществяването на услугата. В противен случай, ОРГАНИЗАТОРИТЕ запазват правото си индивидуално да променят цената на услугата в зависимост от възможността да бъде реализирана промяната.
 • При отказ в срок, по-кратък от 5 работни дни преди началната дата на първата от екскурзиите по програмата, се възстановяват 70 % от сумата.
 • При отказ от услугата след началната дата, независимо от естеството на причината, средства не се възстановяват. Изключение се прави единствено ако:
 • Записването и заплащането са направени не по-рано от 10 дни преди началната дата и отказването от услугата е по медицински причини, което се удостоверява с амбулаторен лист/документ, удостоверяващ преглед от личен лекар. В този случай се възстановява пропорционална сума за пропуснатите дни.
 • ПОТРЕБИТЕЛЯТ може да отлага или променя някоя от предвидените екскурзии до 24 часа преди началната дата, в писмен вид на email: оffice@machirski-sport.com или office@playhouse.bg. Промени в по-кратък срок, независимо от причината, не се приемат и пропуснатия ден не може да бъде отработен.
 • ПОТРЕБИТЕЛЯТ може да отработва отложен ден/дни в рамките на 2 седмици от крайната дата на услугата. При просрочване на 2-те седмици за отработване, денят/дните не се отработват и средства не се възстановяват. Отработването на отложения ден/дни се съгласува с ОРГАНИЗАТОРИТЕ.

Противоепидемични мерки и правила на Мачирски спорт

С изброените по-долу правила за предотвратяване разпространението на COVID-19 на територията на база Офелии се създава организация на работата и вътрешния ред при организираните мероприятия от Мачирски спорт ЕООД.

 1. Всеки участник трябва да разполага с личен дезинфектант и мокри кърпички.
 2. При качване в организирания транспорт ръцете на участниците се дезинфекцират, всеки участник ползва маска.
 3. При пристигане на територията на база “Офелии” екипът на Мачирски спорт прави инструктаж за противоепидемичните мерки.
 4. При влизане в базите участниците трябва да почистят ръцете си с дезинфектант, осигурен на входните врати.
 5. В помещението участниците трябва да спазват разстояние от минимум 1,5 м помежду си, като се допускат по 1 човек на 4 м2 площ.
 6. Преди и след занимание, по време на което се ползва общ инвентар, задължително се използва дезинфектант, при възможност  ръцете се мият на течаща вода със сапун.
 7. Директният физически контакт между служителите на Мачирски спорт и участниците се избягва. Когато той е неизбежен, след него трябва да се използва дезинфектант.
 8. Максималната хигиена се осигурява чрез строги процедури за редовно почистване и дезинфекция, минимум 2 пъти дневно, в т.ч. на всички контактни повърхности, които могат да се докоснат от екипа и участниците.
 9. Проведен е инструктаж на екипа за следене проявата на симптоми от участниците  и как да се справят с тях.
 10. Поставени са на видно място информационни табели, които информират участниците  за задължението да се спазва физическа дистанция и хигиена на ръцете.
 11. Използва се естествената вентилация, докато температурите позволяват.
 12. Участниците трябва да се запознаят с хигиенните мерки и условията.
 13. Участници със симптоми като настинка, хрема, кихане, болки в гърлото, лека кашлица и повишена телесна температура не се допускат до занимания.
 14. Участниците изхвърлят собствения си боклук или отпадъци в поставените за целта кошчета.
 15. Настоящите указания са поставени на видни места в базата  и в сайта на Мачирски спорт.
 16. Кихане или кашляне се прави в лакътя, а не в дланта. Ако е в салфетка, тя веднага се изхвърля на обезопасено място. Околното пространство веднага се почиства.

ПРОТОКОЛ ЗА ДЕЙСТВИЕ В СЛУЧАЙ НА СЪМНЕНИЕ ЗА КОРОНАВИРУС

 

При наличие на един или повече симптоми при дете (кашлица, кихане, задух, болки в гърлото, умора, гастроинтестинални оплаквания, висока температура и др.):

 

 1.     Първоначално поведение
 • Детето да се изолира незабавно в предназначено за такъв случай помещение, докато не се прибере у дома или докато не му се обърне внимание от медицински специалист. На детето се поставя маска, съобразена с възрастта му.
 • Незабавно да се осъществи връзка с родителите/настойниците и да се изиска да вземат детето, като се съобразяват с необходимите превантивни мерки.
 • На родителите/настойниците да се припомнят процедурите, които трябва да следват – да се избягва физически контакт и да се консултират с лекуващия лекар на семейството, за да реши дали е необходимо да се направи тест.
 • След като детето напусне помещението, да се извърши щателна дезинфекция няколко часа по-късно.
 • Да се спазват превантивните и ограничителните мерки стриктно.
 • Да се приеме отново детето за занимания срещу медицинска бележка от семейния лекар, че това е допустимо.
 1.     В случай на положителен тест на дете
 • Да се информират екипите на Детски център Playhouse! и Мачирски спорт и  незабавно да се свържат със съответната РЗИ.
 • Предприемат се мерките за идентифициране на контактните лица.
 • Да се почисти и дезинфекцира щателно помещенията и предметите, до които е имало контакт детето в последните 48 часа.
 • Да се информират контактните лица на детето за стъпките, които трябва  да предприемат.

 

При наличие на един или повече симптоми при възрастен (кашлица, кихане, задух, болки в гърлото, умора, гастроинтестинални оплаквания, висока температура и др.):

 

 1.  Първоначално поведение
 •           Да се изолира незабавно възрастният човек и да му се даде маска, ако връщането у дома не е възможно в същия момент. Да се спазват ограничителните мерки.
 •           Да се избягва физическия контакт с други лица и да се консултира с лекуващия си лекар, който ще реши дали е нужно да се направи тест.
 •           След като лицето напусне помещението, да се извърши щателна дезинфекция няколко часа по-късно.
 •           Да се спазват превантивните и ограничителните мерки стриктно.
 1.     В случай на положителен тест
 •   Да се информира директора, който трябва незабавно да се свърже със съответната РЗИ.
 •   Може да се оцени рискът от разпространение на инфекцията в семейството и в зависимост от това да се предприемат най-адекватните мерки за изолацията в конкретния случай.
 •   Да се предприемат  мерки за идентифициране на контактните лица.
 •   Да се информират контактните лица на възрастния за стъпките, които ще трябва да предприемат.
 •   Да извърши щателно почистване и дезинфекция на помещенията и предметите, до които е имало контакт лицето в последните 48 часа.