ЛАГЕР ПО ВЕТРОХОДСТВО 

ОЧАКВАЙТЕ СКОРО!

   И това лято, заедно с нашите приятели от централен софийски яхт клуб Академик (ЦСЯК Академик) на яз. Искър ще се потопим в тънкостите на най-бавният, но и най-приятен начин да стигнеш от точка А до точка Б. В рамките на две седмици ще се научим да разпознавам различните ветрове, курсове на плаване, устройството на плаващите съдове, опасностите в открити води и куп други интересни неща, които ще ни накарат да се чувстваме като истински морски вълци в края на лагера. Ако пък случайно си мечтаете да бъдете пирати то със сигурност ще може да научите всичко необходимо, само не казвайте на никого!

Добре дошли на борда! В дигаме платната!

 

*Програмата е подходяща за деца на възраст 7-13 г.

 

КАКВО ВКЛЮЧВА ЛАГЕРА?

 • 5 дни теоретично и практическо обучение по ветроходство за деца
 • транспорт от София до яз. Искър и обратно
 • висококвалифицирани инструктори и треньори от централен софийски яхт клуб „Академик“
 • водач/инструктор от „Мачирски Спорт“
 • сертификат за завършен начален курс по ветроходство
 • застраховка

 

 ВАЖНО!

 • Във всеки един от дните ще има постоянен надзор от инструкторите на ЦСЯК Академик и на Мачирски Спорт.
 • Обяд – по преценка на организаторите и съобразено с програмата. Обядът може да бъде на място в базата или сухите пакети да бъдат качени на лодката и да организираме пикник на открито на друго място.
 • След приключване на курса за начално обучение, от ЦСЯК „Академик“ се осъществява подбор на желаещите да продължат да практикуват ветроходния спорт и да се включат в представителния отбор на клуба в отделните класове и възрастови групи.

Тръгване и връщане:

Час и място на тръгване: 08:30 ч. от централния вход на НС „Васил Левски“

Час и място на връщане: 17:30 ч. пред централния вход на НС „Васил Левски“

 

Допълнителна информация

 • Централен софийски яхт клуб „Академик“

Централен софийски яхт клуб Академик (ЦСЯК Академик) е основан и регистриран в София през 1957г, а от 2000г е регистриран по ЗЮЛНЦ. Основните цели на клуба са да осъществява учебно-тренировъчна и състезателна дейности за желаещи деца и възрастни и за своите членове, с приоритетно обръщане на внимание на децата и подрастващите и популяризирането на ветроходството в София.

ЦСЯК Академик ежегодно организира традиционни вътрешни и международни регати по ветроходство, които са включени в календара на Българската и Международната федерации по ветроходство. Най-старата регата “София” се провежда повече от 45 години.

Осъществява и трансгранично сътрудничество по линията на Евробалканската ветроходна асоциация, като активно провежда съвместни прояви с клубове от Сърбия, Македония, Румъния и Гърция.

Клубът провежда дейността си в ЦВС (бивша градска ветроходна база) на яз. Искър- Щ. гнездо.

 

 • Безопасност

Личната безопасност започва с инструктаж на сушата. Продължава с обличането на спасителни жилетки, без тях не се качваме на борда! Инструктори, опитни ветроходци, плават заедно с децата и преценяват до каква степен да предоставят управлението изцяло в ръцете на екипажа.

 

 • Подготовка – екипировка и храна

 

Важно е децата да са подготвени по следния начин:

 • Да си носят сандвичи или нещо за хапване, както и вода за пиене. На базата се продават само безалкохолни, чипсове и вафли.

 

Относно обеклото:

 • Да имат резервни дрехи, в случай, че се намокрят (тениска с къс ръкав, къси панталони, чорапи)
 • Бански
 • Връхни облекла (яке, дъждобран, полар) и шапка за слънце
 • Слънцезащитен крем

Важно е обувките да са удобни и с равна подметка – напр. сандали, маратонки или кецове.

*Програмата е запазена марка на ЦСЯК „Академик“ и „Мачирски Спорт“

ПРИМЕРНА ПРОГРАМА

1 Ден

Обучението по ветроходство се провежда на яз. Искър и не е просто разходка с лодка, а възможност децата да научат основите в теорията и практиката по ветроходство.
В първия ден децата ще се запознаят с теорията и основните наименования във ветроходството. Ще направим и разходка с големите ни яхти и начално обучение на тях!

2 Ден

През втория ден ще си припомним наученото от 1 ден и ще продължим с обучение на големите ни яхти. Децата ще се учат от инструкторите и ще участват в управлението на лодката. Ще усетят какво е да си във водата, ще свикват с нея и ще се учат как да се възползват от нейната сила и тази на вятъра.

3 Ден

По време на третия ден обучението и практиката ще се осъществи на по-малките ни лодки, които са предназначени за обучение и състезания на децата от отбора.

4 Ден

Четвъртият ден е отреден за усъвършенстване на наученото през изминалите дни на малките ни лодки, които са предназначени за деца.

5 Ден

Финален ден от седмицата и „оценка“ на наученото от децата. Оставя им се по-голяма самостоятелност и практика на ветроходните ни лодки. Организира се състезание за завършване на курса и се връчват сертификати за завършен начален курс по ветроходство.

ОЧАКВАЙТЕ СКОРО!

Цената включва:

 • 5 дни теоретично и практическо обучение по ветроходство за деца
 • транспорт от София до яз. Искър и обратно
 • висококвалифицирани инструктори и треньори от централен софийски яхт клуб „Академик“
 • водач/инструктор от „Мачирски Спорт“
 • сертификат за завършен начален курс по ветроходство
 • застраховка

Цената не включва: обяд, разходи от личен характер

ОБЩИ УСЛОВИЯ

 • Записването за програмата се извършва предварително, чрез изпратен имейл на: office@machirski-sport.com. При възникнали въпроси, можете да ни намерите на 0885 04 22 44; 0886 05 00 66; 02/981 57 12.
 • След потвърждение от наша страна, ще получите Договор, който е необходимо да върнете попълнен и подписан от Ваша страна.
 • Можете  да се запознаете с Политиката и Декларацията за поверителност на личните данни на „Мачирски спорт“ ЕООД, които могат да бъдат намерени на: https://www.machirski-sport.com/about-us/
 • ЗАДЪЛЖИТЕЛНО е да се запознаете с Мерките за ограничаване на разпространението на Covid 19 и с Инструктаж за безопасност.
 • Заплащането се извършва по следните начини:
   • Плащане с банкова карта, след получаване на искане за плащане – изпратено директно до Вашия мобилен телефон или имейл.
   • По банков път на следната банкова сметка: Банка ДСК АД IBAN: BG09STSA93000001434073 BIC: STSABGSF

  *като в основание следва да посочвате и две имена на детето/децата и името на програмата.

  • Крайният срок, в който ПОТРЕБИТЕЛЯТ може да се откаже от услугата без да дължи неустойка, е до 5 работни дни преди началната дата.
  • ПОТРЕБИТЕЛЯТ може да посочи друго лице, което да ползва правата му по туристическата услуга, в срок не по-малко от 48 часа преди началната дата на предоставяне, ако заменящият го отговаря на конкретните изисквания за осъществяването на услугата. В противен случай, ОРГАНИЗАТОРЪТ си запазва правото индивидуално да променя цената на услугата в зависимост от възможността да бъде реализирана промяната.
  • При отказ в срок, по-кратък от 5  работни дни преди началната дата на първата от екскурзиите по програмата, се възстановяват 70 % от сумата.
  • При отказ от услугата след началната дата, независимо от естеството на причината, средства не се възстановяват. Изключение се прави единствено ако: Записването и заплащането са направени не по-рано от 10 дни преди началната дата и отказването от услугата е по медицински причини, което се удостоверява с амбулаторен лист/документ, удостоверяващ преглед от личен лекар. В този случай се възстановява пропорционална сума за пропуснатите дни.
  • ПОТРЕБИТЕЛЯТ може да отлага или променя някоя от предвидените екскурзии до 24 часа преди началната дата, в писмен вид на email оffice@machirski-sport.com. Промени в по-кратък срок, независимо от причината, не се приемат и пропуснатия ден не може да бъде отработен.
  • ПОТРЕБИТЕЛЯТ може да отработва отложен ден/дни в рамките на 2 седмици от крайната дата на услугата. При просрочване на 2-те седмици за отработване, денят/дните не се отработват и средства не се възстановяват. Отработването на отложения ден/дни се съгласува с ОРГАНИЗАТОРА. 

Противоепидемични мерки и правила на Мачирски спорт

С изброените по-долу правила за предотвратяване разпространението на COVID-19 на територията на база Офелии се създава организация на работата и вътрешния ред при организираните мероприятия от Мачирски спорт ЕООД.

 1. Всеки участник трябва да разполага с личен дезинфектант и мокри кърпички.
 2. При качване в организирания транспорт ръцете на участниците се дезинфекцират, всеки участник ползва маска.
 3. При пристигане на територията на база “Офелии” екипът на Мачирски спорт прави инструктаж за противоепидемичните мерки.
 4. При влизане в базите участниците трябва да почистят ръцете си с дезинфектант, осигурен на входните врати.
 5. В помещението участниците трябва да спазват разстояние от минимум 1,5 м помежду си, като се допускат по 1 човек на 4 м2 площ.
 6. Преди и след занимание, по време на което се ползва общ инвентар, задължително се използва дезинфектант, при възможност  ръцете се мият на течаща вода със сапун.
 7. Директният физически контакт между служителите на Мачирски спорт и участниците се избягва. Когато той е неизбежен, след него трябва да се използва дезинфектант.
 8. Максималната хигиена се осигурява чрез строги процедури за редовно почистване и дезинфекция, минимум 2 пъти дневно, в т.ч. на всички контактни повърхности, които могат да се докоснат от екипа и участниците.
 9. Проведен е инструктаж на екипа за следене проявата на симптоми от участниците  и как да се справят с тях.
 10. Поставени са на видно място информационни табели, които информират участниците  за задължението да се спазва физическа дистанция и хигиена на ръцете.
 11. Използва се естествената вентилация, докато температурите позволяват.
 12. Участниците трябва да се запознаят с хигиенните мерки и условията.
 13. Участници със симптоми като настинка, хрема, кихане, болки в гърлото, лека кашлица и повишена телесна температура не се допускат до занимания.
 14. Участниците изхвърлят собствения си боклук или отпадъци в поставените за целта кошчета.
 15. Настоящите указания са поставени на видни места в базата  и в сайта на Мачирски спорт.
 16. Кихане или кашляне се прави в лакътя, а не в дланта. Ако е в салфетка, тя веднага се изхвърля на обезопасено място. Околното пространство веднага се почиства.

 

Протокол за действие в случай на съмнение за COVID 19

 

При наличие на един или повече симптоми при дете (кашлица, кихане, задух, болки в гърлото, умора, гастроинтестинални оплаквания, висока температура и др.):

 

 1.     Първоначално поведение
 • Детето да се изолира незабавно в предназначено за такъв случай помещение, докато не се прибере у дома или докато не му се обърне внимание от медицински специалист. На детето се поставя маска, съобразена с възрастта му.
 • Незабавно да се осъществи връзка с родителите/настойниците и да се изиска да вземат детето, като се съобразяват с необходимите превантивни мерки.
 • На родителите/настойниците да се припомнят процедурите, които трябва да следват – да се избягва физически контакт и да се консултират с лекуващия лекар на семейството, за да реши дали е необходимо да се направи тест.
 • След като детето напусне помещението, да се извърши щателна дезинфекция няколко часа по-късно.
 • Да се спазват превантивните и ограничителните мерки стриктно.
 • Да се приеме отново детето за занимания срещу медицинска бележка от семейния лекар, че това е допустимо.
 1.     В случай на положителен тест на дете
 • Да се информират екипите на Детски център Playhouse! и Мачирски спорт и  незабавно да се свържат със съответната РЗИ.
 • Предприемат се мерките за идентифициране на контактните лица.
 • Да се почисти и дезинфекцира щателно помещенията и предметите, до които е имало контакт детето в последните 48 часа.
 • Да се информират контактните лица на детето за стъпките, които трябва  да предприемат.

 

При наличие на един или повече симптоми при възрастен (кашлица, кихане, задух, болки в гърлото, умора, гастроинтестинални оплаквания, висока температура и др.):

 

 1.  Първоначално поведение
 •           Да се изолира незабавно възрастният човек и да му се даде маска, ако връщането у дома не е възможно в същия момент. Да се спазват ограничителните мерки.
 •           Да се избягва физическия контакт с други лица и да се консултира с лекуващия си лекар, който ще реши дали е нужно да се направи тест.
 •           След като лицето напусне помещението, да се извърши щателна дезинфекция няколко часа по-късно.
 •           Да се спазват превантивните и ограничителните мерки стриктно.
 1.     В случай на положителен тест
 •   Да се информира директора, който трябва незабавно да се свърже със съответната РЗИ.
 •   Може да се оцени рискът от разпространение на инфекцията в семейството и в зависимост от това да се предприемат най-адекватните мерки за изолацията в конкретния случай.
 •   Да се предприемат  мерки за идентифициране на контактните лица.
 •   Да се информират контактните лица на възрастния за стъпките, които ще трябва да предприемат.
 •   Да извърши щателно почистване и дезинфекция на помещенията и предметите, до които е имало контакт лицето в последните 48 часа.